Respekt

 
Tack för kommentarer och likes i mitt förra inlägg här och på instagram. De går lite hand i hand om än någon diffust. En tänker att förhållandet till detta virus, hur vi samtalar i sociala kanaler (eller på alla sätt som inte är face to face och IRL) samt vårt förhållningssätt till klimatkrisen och vårt levnadssätt här i väst kan allt sammanfattas med respekt.
 
RESPEKT; Grundregeln att behandla andra som du själv vill bli behandlad ligger väl till pass här, tycker jag.
 
- Gällande Corona kan vi lyssna till den fakta som finns tillgänglig i denna nya situation och bemöt dina medmänniskor med respekt som att stanna hemma när du uppvisar förkylnigssymtom. Att vara socialt nyfiken och på ett trevligt och respektfullt sätt och fråga varför någon agerar på ett sätt öppnar ofta upp för ny kunskap och en förståelse för någons agernade. När det brinner till i mitt huvud för att någon agerar annorlunda mot hur jag skulle gjort, eller tycker annat, så försöker jag tänka hur jag skulle agerat om jag var i den människans skor och även fråga. 
 
- I sociala kanaler tänker jag att vi ska föra oss och uttala oss som om personen du talar med sitter framför dig. En självklarhet kan tyckas, med detta glöms lätt och svängarna tas lätt ut när en enbart har tangentbordet framför sig. Säg vad du tycker som om ni satt öga mot öga 
 
- Och gälande klimatet försöker jag vara respektfull genemot forskningen och vad experter visar på. Agenda 2030 och Planetens gränser är ypperliga rapporter och engagemang att luta sig emot i frågan, tycker jag. Mitt sätt att leva, i denna välmående men också högt negativt påverkande delen av världen som jag haft den lyckliga förutsättningarna att födas in i, ger avtryck som inte alltid syns här. Men någon annan stans. Vi, hela världen, hänger ihop globalt. Så vad jag väljer varje dag gör skillnad. I stort och smått. 
 
Vi är alla med och formar det samhälle vi ska leva i. Vi behövs alla som kugghjul i maskineriet för att det ska snurra runt. Visa din omgivning respekt och uppsakttning! 
En blir nyfiken. Vad betyder ordet för dig och hur tänker du kring ämnet?
Kommentera inlägget här: