Rosa, len och sursöt härlighet

Visst får man låta barnen dricka saft precis före läggning? Speciellt om en själv också slipper lägga dem och det är mannens tur! Pöh! Stackarn...
 
 
För två dagar sedan skördade vi trädgårdens rabarber och förberedde årets första batch av rabarberdricka. Den ljuvligaste sötsura dryck i rosa skimmer som finnes.
 
 
Rabarberbladen var så stora och i sin växtkraft påväg att ta över lekstugans förstukvist. Så det var verkligen på tiden för en första skörd.
Sugen på att göre din egen dricka? Här följer vårt recept:
 
RABARBERDRICKA a la Cirkus BerneHall
(ca 3 liter)
 
2-2 1/2 kg rabarber
2-3 ekologiska och tvättade citroner
3 liter kokande vatten
1 påse (ca 30 g) citronsyra
2-2 1/2 kg strösocker (jag brukar ta ungefär lika mycket socker som rabarber)
 
Hacka ner rabarberstjälkarna i bitar och lägg dem varvat med skivade citroner i en bunke. Strö över citronsyran, koka upp vattnet och häll över. Rör om och låt stå svalt i två dygn. 
Sila sedan av saften genom en silduk eller som jag använd en sil/durkslag och lägg i en kökshandduk. Häll i sockret och rör om tills det löser sig. Häll upp på flaskor och låt stå i kylskåp om de dricks upp inom en vecka(!). Frys annars in den för längre hållbarhet.
Späd ut med vatten till önskad smak och styrka. Njut!
 
Och för den vuxne kan en tipsa om att denna rabarberdricka är ypperligt god att göra en liten fördrink på. Istället för att späda med vatten häll då på något bubbligt. Funkar ju dock lika fint med ramlösa eller annat alkoholfritt alternativ! Kanske en välkomnsdrink till den stundnade midsommar?!
 
 
Kommentera inlägget här: