Midsommaren, deklarationen, sommarpratet och så den alternativa sillen förstås


(null)
Midsommaraftonen i ny tappning, mindre skara folk och på ny ort -eller tjaa, ny och ny, vi var hemmavid och inte i Dalarna- blev förstklassig!
Knytis med fina vänner. Lunch och lek hos dem och middag och nattsudd hos oss. 
Mina dekorationsplaner som jag skrev om på instagram, svulstigt, röd/rosa och mycket, vs. minimalistiskt och noga utvalda loppade ting bidde det nog en mix av. 
(null)
Jag gick upp på vinden och hämtade ner vinkylare som jag loppat i USA och som kommit hem nu med containern. I en av de små tejpade jag rutnät med maskeringstejp och skapade ett blomsterarrangemang med köpeblommor med kort datum (läs:på g att vissna) samt vad en fann i trädgården.
(null)
Inte fy skam för att vara första gången en testar på något sånt va!? 
(null)
(null)
Dekorationen bestod sedan av en vit skrynklig linneduk som bas, rödrutiga kökshanddukar som servetter och jag tog ut en lampslinga som brukar hänga i Myrans rum och hängde upp den i körsbärsträdet. En golvlampa med rosa skärm och en bordslampa med småskärmar staplat på fick även dem komma ut och skapa värme och ljus vid skymning. 
(null)
Magiskt sken på kvällskvisten!
(null)
En lovade ju att återkomma med en utvärdering av den alternativa sillen...och den var god! Konsistensen på auberginen var super tycker jag men just denna inläggning som jag gjorde med citrus och ingefära blev lite för från och stark för min smak. Väldigt god men lite för mycket! Jag tycker nog inte att den i helhet ersätter min älskade sill men jag tänker att det ändock kommer experimenteras vidare med olika smaker och inläggningar. Har du nåt tips på recept? Hojta gärna!

För det är ju det där med fotavtrycket, klimatet och valen en gör som snurrar mycket i huvöt mitt. Som gör att en vill testa nytt, utmana mig själv att ändra invanda mönster och rutiner samt försöka förstå och informera mig själv ständigt. 
Lyssnade ni på Gretas sommarprat på midsommardagen? Jag hade det i lurarna igårkväll när jag tog en kvällspromenad runt ån allena. 
(null)

Mycket klokt pratat av henne och snacka om att genom sitt engagemang kunnat träffa människor som informerar och utbildar henne och sen kunna sprida kunskapen vidare. 

För det är just det, som jag också varit inne på tidigare, att nyckeln till en förändring i klimatfrågan ligger i information, kunskap och kommunikation. Forskare har länge visat på läget, problematiserat och formulerat fakta. Nu behövs ett lösningsfokus, en kunskap om hur vi lever och hur det påverkar, en enkelhet och tydlighet som gör det lättförståeligt och applicerbart för att vi, den stora massan, ska förändra oss. 


Greta sa i sitt sommarprat att "Folk vet mycket mindre om klimatkrisen än vad man tror...Kunskapsnivån är närmare obefintlig" och jag tror verkligen att det ligger mycket i detta. 
Vidare pratade hon om  lösning och liknelser med andra kriser. "För hur löser man en kris, hur löser man ett krig, eller en pandemi utan ett vaccin. Det enda sättet är förstås att behandla klimatkrisen som man behandlar alla andra kriser.  Att gå samman...samla alla experter lägga andra saker åt sidan och anpassa sig efter den nya verkligheten. Agera så fort och kraftfullt som möjligt." 
Och vi har ju under rådande pandemi visat på att det går att agera kraftfullt. Det går att informera brett och lättförståeligt. Det går att skapa möjligheter och ändra vägar och synsätt även i kriser. Vi kan! Bara vi fokuserar på lösning och formulerar vårt hur. 
Att formulera en "hisspitch" för lösning på ett problem kanske vore något för oss klimatnördar att använda oss av?! Kommunikativt och lättbegripligt.

I ett tidigare inlägg så var jag inne på det här med en önskan om en deklaration av alla produkter som säljs. Precis som vi kan läsa om fett, socker och kolhydrater. Att på så vis göra det enklare för oss konsumenter att se en varas påverkan på människa och miljö. Att då lättare kunna gör val antingen i helhet, välja en vara som över lag har så liten påverkan som möjligt eller om det är en viss del som en vill fokusera på -kanske vattenåtgång. 
TRUMMVIRVEL! Coop presenterar nu en hållbarhetsdeklaration som är åt detta håll! Tydligt och informativt. Och jag ser SÅ fram emot att testa detta live i butiken framöver och uppmanar innerligt fler kedjor i handeln att hänga på! 
https://www.coop.se/vart-ansvar/hallbarhetsarbete/hallbarhetsdeklaration/
(null)Kommentera inlägget här: