Alternativ sill, nya traditioner och det där med frukostost

 

Hallåj i sommarvärmen, 

Dagen före midsommar. Traditionsenligt borde vi väl vänta minusgrader, snöblandat regn och nordanvind. Vi får väl se hur det blir med midsommarvädret i år. 

Vi har som tradition att fira med mycket folk uppe på landet och i vår Slaggård men det globala läget gör att vi ligger lågt i år och skapar något nytt hemmavid. Vi ska fira med några fina vänner och äta lunchen hos dem och middagen hos oss. Fint som snus-upplägg att spendera hela dagen ihop men dela på pysslet.

Trots att våra vänner håller i lunchen så var en bara tvungen att hitta på nåt litet att ta med. En är ju lite nyfiken på nya saker konstant samtidigt som en egentligen inte är så förändringsbenägen. Logisk mix va? Har jag hittat något jag gillar så kör jag på det och kan bli lite snäv i mitt synfält. Varför byta ut en god frukostost som en ätit i trettiofyra år liksom? (en diskussion vi ofta för här hemma stående på olika sidor av frågan -haha!) Men jag är samtidigt väldigt nyfiken på att smaka nyheter, träffa nya människor, diskutera eldigt och på så vis vidga vyerna. Allt nytt är på så sätt välkommet bara du inte rör min frukostost! ;)

När det gäller klimatpåverkan och de tester som en kan göra online så är BIFFEN helt klart min stora last och akilleshäl. Jag var vegetarian från att jag föddes till det att jag var fjorton ungefär. Jag började med kött då en var tvungen att ha läkarintyg för att få specialkost i skolan men ingen läkare skrev ut något sådant. Lite av ett moment 22. Så jag och en kompis till som också var veg. levde således på kall pasta med ketchup och salladsbuffén i hela grundskolan. Skönt att skolmaten kommit längre nu när en ser Myrans urval och möjligheter.

Hur som, jag torde ju ha en bra grund för vegetarisk kost men på något vänster har en tappat det helt. BIFFEN-biten är en helsämst på just nu. Ingen inspiration, mycket kött serveras och ekorrhjulet med barnen då maten måste vara färdig helst igår för att humöret inte ska tryta är ett faktum. Det är vardag nu. Jag har tänkt så länge att detta är en viktigt bit i vårt hållbara pussel att ta tag i. Men det går långsamt tyvärr.

Idag tog en ett litet steg dock. Av nyfikenhet kring nya smaker samt det här med fiskebestånden och rödlistning av fisk i åtanke å. Sill/strömming är en favorit för mig. Året runt. Men rent krasst så är det ju alla olika smaker som sillen läggs in i som en går igång på mest. Så själva sillen kanske inte är så viktig. Eller? En måste ju helt klart testa ett alternativ och utvärdera i varje fall. Så nu kör vi!

 

Alternativ sill på aubergine inlagd i citrus och fläder

Skala och skiva äggplantan i cirkus 0,5 centimeter tjocka skivor
Salta dem för att vattna ur den lite beska smaken


Skölj av saltet och koka dem snabbt (en minut bara)
Filea upp dem i lagom stora portionsbitar och lägg i en burk

 

Koka sedan till önskad lag att lägga in ”aubergin-sillen” i
Jag tog:

1 ½ dl vatten

1 dl ättika

1 dl socker

3 st lagerblad

1 knippe fläderblomma

Några bitar ingefära

1st lime, skalet

2 st citroner, skalet

Koka upp allt tills sockret löst sig och låt svalna.

Filea citronerna och lägg ner dem i burken. Häll över lagen och låt allt stå i kylskåpet över natten så att ”aubergin-sillen” drar åt sig av smakerna.

 
Bon apetit! Hoppas jag :D
Någon som testat detta innan och vill lämna sitt utlåtande? En är sjukt nyfiken!
Kommentera inlägget här: