Södra Dalarnas guldställen

Det är sommar och vi rullar grusvägar runt i Sverige. Följer skyltar som lyder L O P P I S -> och rotar lådor och klättrar på stegar i jakt efter fantastiska ting och underbart bös att förgylla hem och kropp med. 

Jag är uppvuxen så och som indoktrinerad in i tänket. Farsan tvärnitade så fort vi åkte förbi en container med turnébussen. Kastade i mig först (efter att självklart ha kikat ner så inget vasst och farligt fanns att landa på) och kom sen efter självt. Morfar min var av samma skrot och korn. Att trolla med knäna, se möjligheter i saker och skapa mycket av lite är vår melodi. Så att gå på loppisar och rota runt är både en sport och ren njutning för moi.

(null)


I Damernas Värld nu så finns ett uppslag där vi är några loppistokiga själar som tipsar om våra bästa ställen eller saker att leta efter. 

Här följer nu en mer utförlig lista av mina favoritplejs kring södra Dalarna där vi håller hov på somrarna. Ställen ni inte får missa. Väletablerat och hemligt. Stort och smått. Välkomna till mitt Dalarna och en fantastisk loppissommar! 😘


DaCapo - Flatenbergsvägen 16, Smedjebacken

Lite avsides i utkanten av Smedjebacken ligger denna loppis i två plan där du kan fynda allt från den finaste sockertång till vräkigaste soffa. Gammalt och nytt, stort och smått. Jag går sällan tomhänt här ifrån. Senaste fynden var två koffertar och två vintageklänningar för totalt 200 riksdaler.


Karusellen - Johan Ahlbäcks plats 4, Smedjebacken

En loppis centralt i Smedjan som har allt mellan himmel och jord. Störst utbud av saker, ting och bös mer än större möblemang.  Armaturer, porslin, prydnadssaker, verktyg, kläder, leksaker och köksredskap finnes och lite där till.


Backby Skola - Flatenbergsv. 73, Smedjebacken

Intill riksväg 66 ligger den gamla skolan i en ljusgul byggnad. Här samsas idag flera säljare i lokalen och du kan här köpa möbler, kristallvaser och vackra mattor. Här har jag genom åren köpt sängstommen som nu utgör vår utesoffa på altanen, den orientaliska mattan till vårt badrum och flera av de tårtfat i glas som utgjorde basen för vårt bröllopstårte-arrangemang.


Loppmarknad Gammelgården - Nils Nils Gata, Ludvika

Varje lördag mellan maj och september är det stor loppmarknad i Ludvika. Folk som städat ut hemma blandas med handlare som har väl utvalda antikviteter till salu. Här kan du fynda! I bygdegården säljs linoljefärg och det finns förstklassig byggnadsvårdskunskap, i smedjan kan du prova på smide och för barnen finns stora gräsytor att springa på samt möjlighet att låna de fina och gedigna träleksakerna i skjulet intill cafét. Vårrullarna som säljs nygjorda är ett hett tips för den som behöver tanka energi att orka ett varv till mellan stånden.


Loppis Hammarbacken - Grangärdevägen, Ludvika

Likt på Gammelgården blandas här handlare med privatpersoner som städat ut hemma och säljer. Denna loppis är lite mindre men det finns oftast finheter att lägga vantarna på. Samlarporslin, plåtskyltar och zinkbaljor är några av de saker som jag fått med mig hem genom åren.


Återvinningsbutiken - Timmermansvägen 2, Ludvika

En klassisk second handbutik som säljer allt från möbler till husgeråd. När vi hängde upp vår kusksits-gunga på landet och jag sökte något mjukt att sitta på samt att ha i ryggen åkte jag hit och kom ut efter fem minuter med en vävd löpare/liten matta samt tre kuddar som fyllde funktionen en eftersträvade. Perfekt och välsorterat!


Biggans Loppis - Tre krokars gata 11, Ludvika

En mindre loppis-butik i utkanten av stan där jag ofta finner fina glas och porslin. Mycket står uppställt och skyltat i hyllor men du får inte vara rädd för att gräva i lådor och rota runt lite.


Tulavippan - Östtjärna 110, Gagnef

En stor loppis med antikt och kuriosa där det mesta finns att fynda. Här kan du själv hyra en hylla att sälja dina saker på. Lokalen är på cirka 700kvm så ta din tid!


Pärlan - Spannmålsvägen 6, Gustafs

Detta är en av de största second handbutikerna i området på cirkus 1000kvm fördelat på två plan och det är välordnat, fräscht och med bra priser. Allt du kan tänka dig finns att finna! En favorit när vi rullar mot Borlänge-hållet.


"Gubben i Övre Vanbo"

På riksväg 66, strax innan Smedjebacken, svänger du av åt vänster om du har Fagersta i ryggen och möts av en överbelamrad gård. Fyllt med fynd. Det finns inte en millimeter av ytan som inte har en sak liggandes så du får inte vara rädd för att kavla upp ärmarna och dyka i. Inget för den som inte vill ha skit under naglarna  💛 men du kan finna Orreforsglas blandat med ett rostigt avgassystem. Och allt sär emellan. Här har vi köpt skidor till barnen, en rostig järngrind som rosorna aka få klättra på och små förgyllda teskedar.


Och kom ihåg att det även finns fantastiska lokala second handbutiker som Myrorna, Stadsmissionen, Emmaus, Erikshjälpen och Röda Korset som alla är värda ett besök! Bra priser, välordnat och fint samt otroligt goa och fina människor som arbetar ideellt och arbetstränar. Verksamheter som dessa gör mycket gott för vårt samhälle!

-

Ovan nämnda tips på loppisar kan vara värt att nu i rådande tider kolla upp öppettiderna för. Flera av dem av avvikande tider denna sommar, kan hålla stängt helt eller kör på som vanligt. De allra flesta har dock väl uppdaterade hemsidor, eller Facebook-sidor. 

Kom även ihåg att hålla avstånd och visa ödmjukhet samt respekt för varandra när vi nu rullar sommarsverige runt på fyndarjakt. Och gör du något fynd på någon av mina favvo-loppisar här så hojta gärna till! En vill alltid se era fina kap! 

Må bäst! // e
Kommentera inlägget här: