Snölappning, strömavbrott och studiero

(null)

Vi har dratt iväg på sportlov och hänger på landet i en vecka. På dagarna pumpar vi puder (Not!) i Romme. Det är hyfsat snöfritt i dalen och den snö som finnes är snökanonad på plats. Många pister är stängda men eftersom vi med tre kiddos mest hänger i barnbacken så gör det oss inte mycket mer än den konstanta gnagande oron över klimatet ...
(null)
Då det är lite folk att hjälpa i liften kämpar Rommefolket med att lappa och laga i backen. Snö tas från en plats, hackas sönder och pusslas ner i marken på en annan. 
(null)
Myran och Bobbo går i skidskola, älskar det och gör grymma framsteg var dag. Själv har en hängt mycket med Beppe inne och ute.
(null)
En har tagit det lite lugnt i tre dagar med skidåkandet i och med den ännu inte helt felfria ryggen. Att putta barnvagn i snöslush må ta på krafterna men att hänga dubbelvikt med lärosugna barn i skidbacken är värre. Så Rich drar det lasset och nu i eftermiddag när de börjat bli än mer säkra i backen så ska moi ut och svänga lite. 
(null)
Så fort lilleman tagit sig en lur har jag passat på att plugga. Lämnade in veckans uppgift igår så nu ska en unna sig ledigt veckan ut. Skolan känns grymt kul med många lärorika diskussioner. Hittills är ämnen som vad är ohållbart och vad är hållbart avhandlat och infallsvinklarna från klasskamraterna är många, nya, gamla och lärorika. Jag känner mig hemma!
(null)
En tittade in i slaggårn igår och mös av ljuset och en vilande festlokal som bara väntar på värme, människor och baluns. Får se om det är midsommar som blir först ut. Vi har ju ingen värme alls i detta hus så vi är beroende av vad årstiderna erbjuder i temperatur.
Och apropå det där med temperatur...när vi kom upp till gården i lördags gick strömmen i en stor del av södra Dalarna. Turligt nog har vi ju gårdens gamla vedspis här så kyckling i ugn, ris och sås tillagades således på denne. 
(null)
Att kallstarta en spis som var igång senast 1850ish hade sina rökiga baksidor. Det blev total Lützendimma men blev ett ypperligt tillfälle att visa på och förklara för barnen varför det är viktigt att ligga lågt och krypa längs golvet om det brinner och man måste ut. Nu var det lugnt och stilla och vi kunde stå i hallen och titta in i köket där röken låg tät från tak ner till midjehöjd på mig. Barnen och Rich utrymde och lekte i trädgården medans jag sprang från rum till rum och höll eldarna igång, fick igång värmen i rum och skorstenar vilket tillslut gjorde att röken sögs ut. Emellanåt gick en ut på förstutrappen och andades frisk luft. 
(null)

På kvällen drog vi fram husets alla sällskapsspel och lirade Master Mind, Bingo och Yatzy till skenet av stearinljus. Riktigt mysigt! Samtalen kretsade en hel del kring vad en kan och inte kan göra utan el. Myran tyckte helt klart att missa Mello var en nitlott men i övrigt var det ganska mysigt. Själv kände en nån sort euforisk kick över att ha bemästrat eld, rök och matlagning. 
(null)
Strömmen kom oss åter sent på kvällen och vi tog hand om disk och passade på att duscha på morgonen. Stormen Dennis var runt husknuten och vi drog iväg till Romme för en blåsig dags skidåkning. 
Väl hemma igen på kvällen hann vi innanför dörren för att tända lamporna då strömmen plötsligt fick igen. Matlagning på vedspis igen men rutinen satt och stearinljus och oljelampor lös upp huset och barnen fann sig snabbt tillrätta i vad som funkar att göra och inte. 
Sedan dess har dock strömmen vart med oss men det känns skönt att veta att en klarar sig. Annat skulle det vara i Linköping vilket fått oss att tänka till och börja skriva en inköpslista på ett "överlevnadskit". Men mer om det en annan gång. Nu lär lilleman vakna snart och jag ska sticka bort till uthyrningen för att fixa skidor till eftermiddagens pass. 
Må bäst! // e
Kommentera inlägget här: