Trädgårdstankar, kattbajs och svarta fingrar

 
God lördagförmiddag på er, 
Hoppas allt är gott i stugorna och veckan varit bra. Här har veckan tuffat på i en oförskämd fart men tyvärr lite kvalitetslös. Mycket kämpande med humör och trots, aktiviteter och olika behov. Ibland flyter allt och harmoniserar och ibland är det totala motsatsen. Detta vecka kan nog summeras som motsatsen. Många långa promenader med grabbarna i barnvagn innan vi ska hämta Märta. I försök att Bobbo ska få sin välbehövliga vila men det går sällan riktigt bra då det är för mycket att titta på vilket gör att han än mer pratar om allt han ser än sluter ögonen och checkar ut. Resultatet har blivit att han är galet trött på kvällen sen eller somnar framåt tre halv fyra och är omöjlig att väcka.
Men under dessa långa och många promenader så utforskar en villaområdet mer och mer. Vi snirklar oss gator, stigar och grusvägar fram och fluktar in i folkt trädgårdar. Likt ena påträngande paparzzis smygfotar en inspirerande uterum och blomster och fnular på hur vi ska göra hos oss.
Vårt hus stod tomt i några år innan vi flyttade in och vad som en gång var en väl omhändertagen trägård har blivit lummigt och övervuxet. Inte mig emot. Jag gillar vildvuxet om det också är lättskött. Vi har märkt när trallen nu byggs och en börjar lyfta och skrapa på ytan här och där att det finns stenläggningar och anläggningar där någon tänkt till. Nu övervuxet och ibland med 70-tals stenplattor vilket inte tilltalar mig men den som bott här har tänkt till och brytt sig, planterat fruktträd och buskar. Så uppskattat!
Nackdelen med att det stått tomt är att grannens två katter älskar vår trädgård och de ser vår tomt som sin toalett. Jag som normalt är en kattmänniska har nu totalt fått nog och tycker det är sååå äckligt. Rabatter rivs upp och det luktar. Bajskorvar ligger inte heller alltid nergrävda utan brevid rabatten, brevid hålet de grävt, eller direkt synligt bakom lekstugan. Mitt topplock har gått men det är svårt att göra nåt åt saken. Katter svansar ju fritt omkring och internets givna tips om citronvatten på möbler och i rabatter med mera hjälper inte. Nån som sitter inne på ett trumfkort av idéer här? Hit me! Och inget drastiskt nu som luftgevär eller så som vissa föreslagit för jag gillar katter och tycker det är mysigt att ha dem kring mig. Skulle själv gärna ha katt, vilket kanske vore den bästa lösningen revismässigt, men Rich är så allergisk så den gubben går inte. Jag är bara så trött på stanken av bajs, upprivna rabatter och korvar som ligger synligt så barnen kliver i det.
Men under dessa promenader som veckan bjuder på så har en funnit lite olika blomster en faller för och annat smått och gott som nu marineras i huvöt mitt under vinterhalvåret. Så som...
Igenvuxet växthus :)
Eller denna charmiga variant med sockel/grund och mer inrett som ett uterum. Det vore ju en dröm!
Lummigt och vildvuxet på en hjärsgård
Varken den bästa av bilder eller stiligaste av byggen. Men tänk att ha ett uterum eller växthus byggt av återanvända gamla fönster i huller om bullerformation. Den du!
Att inte ta bort det döda men låta nytt liv ta fart på det gamla är en fin favorit. Jag tänker på vår granstubbe här.
Igenvuxet hus. Charmigt, lite kusligt men troligt inte det bästa för fasaden
Välklippt häck
Övervuxen som lever sitt eget liv
Gräs och vass i olika storlekar och höjder
Kärleksört
Höstanemon
Stockrosor mot fasaden. Om än något överblommade här :)
Hortensior
Som jag älskar denna blomma!
Tror denna skönhet är en höstsyrén. Nån kunnig som vet?
Och sen vore det en dröm att ha en stenträdgård. Mindre gräs att klippa och inte lika inbjudande för katterna att krafsa runt. Hela garagedelen av gräsmattan för oss skulle kunna grusas eller stenläggas och det skulle skapa en bättre parkeringsyta för gäster samt smyckas med plantering i gamla zinkbaljor och med kvällssolen som smeker där skulle det bli en ypperlig plats för en liten trädgårdsgrupp under vårt guldregn 
Tänk att ha denns stenläggning 
Och måla grindarna gröna
Ja det är lite att fnula på nu när vintern snart gör entré. Skulle ju vara gött med en färdig plan inför våren och då bara sätta fart. Frågan är dock om en sån som jag med tidigare svarta fingrar, nu lite gröngå, ska ta tag i detta helt allena eller om lite offerter bör plockas in för hjälp...

Kommentera inlägget här: