Landet lagom goes landet too much and plastic

En ambivalent skräckblandad förtjusning kring hur för mycket för mycket kan vara samtidigt som en önskar få vara med och kreativt skapa.
(null)
Jaa, vad säger man. Då var det gjort. För att möta familjens vilja och intresse så drog vi till Orlando och en av parkerna där, Magic Kingdom. Myran och Bobbo älskar berg och dalbanor, som de flesta kids, och mannen min är även han galet förtjust. Moi? Nä, inte värst. Lite smått tråkig och icke så äventyrslysten ä man på så vis. 
Bilden ovan var den sista en tog. Askungens slott upplyst på kvällen som en liten liten prick långt där borta. Så stilla, tyst och vackert så att en knappt kan förstå hur mycket det låter och blinkar däromkring. För här spelas fem Disneylåtar samtidigt som barn skriker och skrattar, övertrötta, gråtandes eller sockerchockade.
(null)

En hade sina förväntningar på hur dagen skulle bli. Eller farhågor. Låter neg och trist jag vet. Klädde liksom in mig i en bubbla för att överleva och laddade för att det skulle vara galet mycket intryck, ljud och ljus, samt konflikter inom familjen och även sådana vi skulle få bevittna i andra familjekonstellationer. En förväntade sig att barnen skulle flippa X antal gånger men i min bubbla skulle en bara hantera, le, gå vidare till nästa spektakel, tänka att vi gör detta för dem, klara av, självklart njuta av deras euntusiasm och upptäckarglädje och räkna ner timmarna tills en fick sätta sig i bilen i total tystnad och känna VI KLARADE DET! Och typ aldrig mer!
Så vad händer?
Barnen skötte sig mer än exemplariskt, inga bråk, inga skrik eller utbrott. Glädje, eufori, upptäckarlusta. Punkt. Inget tjat på onödiga plastprylar som får mamman i gänget att kräkas. Några små "Å en sån önskar jag mig" That’s it.
(null)

Mamman och pappan då? Tjaa, Not so much. X antal utbrott från både mig och Rich i övertrötthet, uppgivenhet och överstimulans. Hepp! Skönt att en kan visa på ett "gott" exempel... 😅
(null)

Lite transportsträcka och uppsluppenhet bidde det allt då kalaset gick lös på 5000+ riksdaler enbart i inträde och parkering. Vad fick vi då? Tre stycken möjligheter till att via världens krångligaste app boka tider till tre åk i attraktioner och "gå före" kön. Denna möjlighet har alla som är på parken. Solidariskt yes. Men där slutar nog min hyllning. Med alldeles för mycket folk insläpt på området i min mening (en sardin i sardinask har det rymligt!) så var köerna i kön för vanliga dödliga, alltså utan förbokning, 45-75 min. Det stod stilla! Rich och barnen sprang vid ett tillfälle in till Ariels grottor då det stod 20 minuter där för den vanliga kön. Själv stod jag utanför med en sovande Beppe. Efter en timme(!) kom de ut samma väg de gått in för att de enbart släppte på folk från express och förbokningskön. 1h i kö med barn. Bobbo somnade i Rich famn och när Myran blev kissnödig var det inte mycket mer att göra än att gå ut! 
Det var en mycket uppgiven och arg man en mötte. = utbrott #1.
Hans andra utbrott kom sedan då han stått i 45 minuter med båda barnen till Mountain Splash, typ Flum Rider på Liseberg. Väl framme när det var dags att hoppa i stocken de skulle åka i skulle Bobbo plötsligt mätas av en vakt (bra att de kollar och har längdkrav) och han var för kort. Så då fick Rich böka sig ut igen med båda barnen för att överlämna honom till mig. Han var så ledsen och trött då lilleman (Rich också) för att han inte fick åka och vara "en stor pojke" som han uttryckte det. Kunde inte denna mätning gjorts i början av kön? Av den anställde som där sitter och blippar av allas åkbiljetter!? GAAAH! Detta andra utbrott genererade dock att Rich och Myran fick gå före i kön vilket var väldigt snällt och uppskattat så de fick åka i varje fall.
(null)

Vad mer kan en säga då?
Små souvenirer för 250 spänn (Chip ovan) och uppåt, en liten pinnglass för 60... Pengarna sögs ur fickorna vilket var väntat men jag har så svårt ändå att förstå att folk vill och hur folk har råd med detta spektakel igen och igen. För det är bra stort här! Vi har vänner och bekanta här som inte är särskilt välavlönade och lägg sen till den knappa semestern de har i detta land. Att lägga pengar och tid på årskort och veckobesök i en eller flera av parkerna. Det kostar multum. Och av människor vi såg och pratade med så är detta grejen. Det är detta en ska göra. det är status. Checka av. Ha gjort. Sett. Köpa bevis på att en vart där. Broscher fanns med "1st visit", "2nd visit"osv...T-shirtar trycks upp med familjens namn på (bra grej dock för att inte tappa bort varandra i djungeln av människor och synas väl) men det är en miljardindustri av plast och snabb försäljning av skitsaker. Tveksam som en var redan innan kändes det som om detta spektakel bara skulle sluta så skulle vi klara de globala målen. Typ. 
(null)

Bäst på dagen?
Förutom alla detaljer och dekor överlag som får en att känna att en gjort fel yrkesval (Hallå dröm att få bygga dessa miljöer!!) så var det nog trädkojan i Peter Pan-stil. Ingen kö tillika föga intresse av andra för det är ingen ride, "enbart" ett träd att promenera igenom. Men den var fantastisk! Detaljrik, dekorativ, imponerande. En gick trappa upp och trappa ner i en konstgjord ek som med små rum här och var inbjöd till en fantastisk upplevelse i fantasins värld. 
Mer sånt!
Sen för en sån som mig med svindel var den ju även som en hel berg och dalbana i sig. Det gungande rätt friskt i mina knän och gjorde det hela sketläskigt, haha. 
(null)
En skulle kunna skriva än mer men tappar samtidigt ord. Glad för en familjedag, glad att barnen gillade det, glad att det är över. 
(null)
Det sista vi såg när vi kom ut ur parken var denna bild. Fotade bara för att kunna visa och berätta...
(null)
"En grävskopa" skrek en euforiskt Bobbo om än halvt sovandes av trötthet i vagnen. Den glädjen som den ungen uttrycker när han ser arbetsfordon är fenomenal. Och här har en hostat upp femtusen pix på upplevelser när det räckt att stanna utanför och se en grävmaskin.
Låter nog de bistra orden summera dagen. PÖH! Nya tag, nya loppisar 😉

Wifeey:

vilket härligt inlägg, så ärligt och samtidigt så kärleksfullt :D
En upplevelse som verkligen är värd för era barn, synd att de va så mycket kö överallt bara
Skönt att barnen höll sig medans ni vuxna fick utbrott hahaha
Haha en grävmaskin, min son när han va liten så älskade han med grävmaskiner, lastbilar, brandbilar you name it


Första gången på denna blogg vad jag minns men lär komma tillbaka igen och igen för gillar den verkligen haha :D

Svar: Varmt välkommen! Kul att du gillar min ton 😘
Emilia Bernehjält

Lovisa:

PHU!! Tack för det inlägget. Det bidrar till att jag never ever kommer att sätta min fot där 😅

Svar: Du går inte miste något min vän! ❤️
Emilia Bernehjält

Kommentera inlägget här: