Engångsartiklar, plast och en ny pryl

 
Låt oss prata om sugrör för en stund. Dessa, av barnen framförallt, älskade plastiga strån som blivit en slit och slängprodukt och som allt mer skräpar ner i vår natur. EU har nu äntligen beslutat om att förbjuda viss engångsplast till 2021 och flera snabbmatkedjor tar bort just sugrören och plastlocken till muggarna ur sitt sortiment, större matvarubutiker flaggar för att även de ser över vilka engångsartiklar av plast de har på hyllorna. Sakta men säkert rör det på sig. Heja!
 
Hemma hos oss har tre typer av plastsugrör figurerat en tid. De ena färgglada och snirkliga i hårdplast som är väldigt uppskattade av barnen. De återanvänds men är inte superlätta att diska ur pågrund av dess form, så de är inga "bjudsugrör" så att säga. Men för Bobbo och Myran duger de gott. De håller så länge de håller och slängs inte bara för att de är av plast. Plastbantning i all ära, men en fungerande sak som redan hittat in i vårt hem städas inte bort för ens den är uttjänt.
Den andra sorten vi har, också i plast, loppade jag för nåt år sedan och de sitter fast i locket till en glasburk med ett öra. I dessa brukar jag göra islatte och smoothies på varma sommardagar. Extra bra är det också med locken om det dricks saft och getingarna är i farten. Känns lite tryggare. 
Den tredje sorten är just engångsvarianten som köpts i gross och parti på typ IKEA, Ica, Lagerhaus med flera. I tunn plast, olika tjocklekar och längder, färger och mönster. Även om de källsorteras så är det väl galet så säg att ett glas av nåt dricks upp och sedan så slängs plaststrået. Inte ovanligt att användningstiden är under en minut. Dessa sugrör flyttar inte in hos oss igen nu. De få vi har kvar får användas men inga nya tillkommer. Ever!
 
 
De sugrör som dock används flitigast nu - inte bara av barnen - är dessa i metall (nedan) som vi fick i julklapp av vår inneboendes familj. Se också den lilla diskborsten till! Hur bra? Snygga, stilrena, smarta, hållbara och lätta att hålla rena. Något jag ser som en bra present till vänner och bekanta med och utan barn i min omgivning framöver.
 
 
Jag fann denna bil i mitt flöde på instagram från Helenas Hållbara och bilden säger allt tycker jag! 
 
 
Någon av er som också har dessa sugrör eller hittat nån annan produkt att ersätta engångsartiklar med i ert hem? Tipsa gärna!
Kommentera inlägget här: