Rabarberdricka och en cykelflicka

 
Syrligt och saftigt har vart en craving för mig under större delen av denna graviditet. Alla är verkligen olika. Med Myran och Bobbo hade en inga särskilda hang ups men med Beppe denna gång har en bytt från det ena till det andra. Allt med den gemensamma nämnaren syrligt och friskt, saftigt och surt. Apelsiner, röda paprikor, sura colanappar och saftiga äpplen. Och en och annan Schweizernöt då då
 
På jobbet har de narrats med mig genom att duka fram min lunch innan jag kommit till matsalen, hehe! :)
 
 
En paprika per dag. Minst. I början av denna craving-period så delades papriken omsorgsfullt i små bitar och åts stilfullt eller hyfsat normalt med gaffel. I slutet kördes en mer grottmännika-stil och den slets isär likt ett äpple. Fort skulle det gå och resultatet lämnade ett bord som var rödprickigt likt något slaktats där. Att sitta bredvid mig var nitlott och att vara ljust klädd ett stegfel om en inte ville bli rödprickig på kuppen.
 
Bortsett från colanappar och Schweizernöt så har det blivit mycket frukt och grönt vilket är bra men särskilt klimatsmart craving har en då rakt inte haft. Jag menar röda paprikor och apelsiner i Sverige under vintertid är ju sällan (läs aldrig) närproducerade. En kan inte lyckas med allt ;)
 
Nu är vi inne i juni månad, den första sommarmånaden, och i trädgården vår så växer rabarberna som ogräs. Ett nytt ha begär har uppstått och paj, kräm och saft byter av varandra i craving-träsket.
I senaste numret av Hus&Hem fann en ett rabarberdricka-recept och skred till verket illa kvickt. Jag fullkomligt skövlade de plantor vi hade på tomten och satte fart. Kalhygge deluxe lämnades men små nya skott har redan kommit upp så snart kan en sätta fart igen.
 
 
Min saft blev aningens annorlunda än receptet ovan, men det var verkligen superenkelt och blev riktigt gott. Jag tog istället:
- 3 st ekologiska citroner, eftersom en nu har pippi på syrligt och surt
- "Enbart" 2 kg socker, jaa - eftersom en nu har pippi på syrligt och surt och inte vill ha det för sött.
 
 
I två dygn stod detta i kylskåpet innan sockret aderades och allt sedan hälldes upp på flaskor för förvaring i kylskåp, samt i iskubsformar för frysen för att kunna njuta av detta lite längre. I och med att det inte är några konserveringsmedel i så håller sig drickan bara i en vecka i kylskåpet om den inte fryses in.
 
 
Friskt och gott, syrligt och precis lagom surt. En flaska gavs bort direkt till några grannar som hjälpte till och anordnade en play date för Myran i lördags - när jag var så trött att klockorna stannade.
 
 
På lördagskvällen körde vi en ytterst oglamorös spagetti och köttbullemiddag men skålade i rabarberdricka och hurrade för Myran som tog sina första cykeltag utan stödhjul eller att någon sprang bakom och höll i. Hurra!
 
Kommentera inlägget här: