Co2 neutralt Linköping 2025, tro på sig själv och att göra det lilla

Igår morse var jag iväg på ett frukostseminarium med nätverket CSR East Sweden. Vi var ett tjugotal intresserade från olika företag som samlades och lyssnade till politiker i panelen som pratade kring hur Linköping ska nå målet Co2 neutrala år 2025. 
Malin Forsgren från 2050 modererade panelen bestående av kommunalråden Muharrem Demirok (C), Niklas Borg (M) och Gunnar Broman (L) samt kommunfullmäktige Magnus Landberg (KD).
 
(null)
Co2 neutrala 2025 är ett högt mål för en stor stad och region, men fullt görbart om vi ska lyssna till grabbarna. Vi är en innovativ och expansiv region som ligger i framkant och har många kunniga och drivna människor och företag som jobbar hårt för detta. 
Jag blir alltid lite handfallen på denna typ av träffar och min självkänsla är ofta som bortblåst. En tvivlar på den egna förmågan och kunskapen, förminskar sig själv och häpnas över och ser upp till alla kunniga människor runt omkring med sina fakta och siffror. Forskare, politiker och miljövetare. En tänker liksom att jag ju bara är en enkel hobbyentusiast. 
Men sen när diskussionerna är igång, tankar flödar och tips på action kommer så kan jag verkligen också häpnas över och i huvudet tänka "Va! Har vi inte kommit längre?" Det är som att en förväntat sig mer. Att en lite naivt trott att en skulle serverats lösningen.
På flera seminarier i rad nu så kommer hållbar information och tips på agerande på en ganska basic nivå. Som att inte använda/köpa nya plastpåsar när du handlar (den bästa påsen är den som används flera gånger!), att släcka lampor som inte används när du går ut ur ett rum eller att åka kollektivt och cykla mer. 
(null)

Basic - men sanning! En tänker att det också är just i dessa relativt små förändringar och enkla tips som storheten och helheten ligger. Världen behöver inte ett fåtal extrema renlevnadsmänniskor som gör allt by the book om resten fortsätter som om vi hade ett jordklot till att flytta till. Världen behöver att vi alla gör ett krafttag och förändrar i det lilla!
Nyckeln till denna förändring av den stora massan, tror jag, ligger i lättillgänglig och lättförståelig information, en enkelhet i görandet där det hellre ska vara riktigt svårt att göra fel och att premiera positiva åtgärder i motsats till att förbjuda saker (även om det också kan behövas). De små förändringarna kan göra en  enorm skillnad om alla bidrar till förbättring utifrån sina egna förutsättningar. Allt är bättre än inget! 
Två saker som fastnade under paneldebatten för mig var vikten av SAMARBETEN och att GÖRA SIN RÖST HÖRD! För det är just tillsammans som vi går mot och når en större förändring. Och om inte du höjer din röst så kommer någon annans höras (kanske någon med en helt annan agenda). Tänk bara vad en ensam 16-åring lyckats med för världsomvälvande revolution! The great Greta effect...
Så med det sagt och även om jag inte slänger mig med termer, siffror och fakta samt är hårt påläst så landar en i att här besitts det en hel del ändå, och framförallt så finns i mig en enorm nyfikenhet och ett stort engagemang! En boost för både självkänsla och självförtroende vill en lova! 


Kommentera inlägget här: