Trend eller framtid?

~ Innehåller namedroping och företagsnamn men Nej jag är inte sponsrad! ~

Idag har jag träffat två företag via jobbet som båda har en gedigen hållbarhetsagenda. Två spännande möten som väckte frågor, skapade diskussioner och gav ett utbytande av tips och erfarenheter. Riktigt kul! 
Det ena är jättar inom transportsektorn, Schenker, och de andra var nya för mig men ack så spännande och aktuella, Inrego som pysslar med återanvändning av teknik.

Hos Schenker var det frukostmöte och vi fick ta del av deras mål gällande koldioxidutsläpp, sociala hållbarhetsfrågor då de har många mindre åkerier under sig och innovationer där de är samarbetspartners med andra gällande till exempel ellastbilar. 
När jag träffade Inrego så var det samtal kring hur vi i Sverige har sån ohållbar syn på vår teknik och elektronik. Vi byter dator efter ett år bara för att den är avskriven, köper ny telefon bara för att en ny modell släpps eller kasserar en hel dator bara för att en del, som egentligen går att byta, är trasig.
Jag gillar att träffa företag (och personer) som jobbar med cirkulära affärsmodeller och tänker hållbart och långsiktigt även om branschen generellt kan klassas som skitig. Det är utmanande och viktigt att tänka annorlunda, ställa om sin verksamhet eller sitt liv och se en långsiktig vinning för alla tillskillnad från att bara tänka på sig och sitt, här och nu samt tid och pengar. 
Visste ni förresten att ett bilbatteri som är slut egentligen bara är odugligt just för att sitta i en bil? Oftast finns faktiskt cirka 80% energi kvar i det som skulle kunna användas till att ladda din dator eller mobil, köra din tvättmaskin eller kylskåp en tid* (info från Schenker). Och ändå lämnas det till återvinning. Fakta som för mig var helt ny! Genom smart grid skulle vi kunna utnyttja befintliga resurser så mycket mer.
Visste du att det finns en fairtrade-märkt telefon på marknaden då? Jo men visst sörru! Fairphone designas och tillverkas genom rättvisa förhållanden och med bra materialval. Delarna i den är även utbytbara, så släpps en ny uppdaterad kamera kan det räcka med att bara byta den om du nu är fototokig och vill ta bättre bilder. Bra tanke va?!
Jag fick ett smakprov av Inrego på en powerbank gjord av gamla avdankade datorers batterier, där en battaricell som fortfarande är bra i datorn görs om till en powebank. Känns faktiskt ytterst passande för en sån som jag som har en lite äldre telefon med ett batteri som behöver laddas några gånger om dagen. Vägrar liksom att byta telefon då allt annat funkar så fint så med den. 
Jag tänker att hållbarhet och cirkulära affärsmodeller inte är en trend - Det är framtiden! Eller vad säger ni?
(null)

Kommentera inlägget här: