Om helgen genom 25 bilder

(null)
I fredags tog jag mitt lilla pick och pack och tuffade mot hemmaland och storstaden. På agendan stod 72h syster-yster-häng. Efterlängtat, njutbart och alldeles Askungen-underbart. 
På kvällen gick jag och storasyster och såg på Så som i himmelen på Oscarsteatern. Som en bölade och konstaterade att en har alldeles för lite musik i livet just nu. Det är få saker som berör mig till tårar så illa kvickt som väl valda toner. Måste bli ändring på det. Mer musik in i livet alltså.
Jag sov hos syrran, en hel natt utan att bli väckt (! Småbarnsföräldrar ni hör mig! ;) ) och fick sedan äta mysfrukost på lördagen med hennes döttrar samt lösa Melodikrysset i lugn och ro. När hände det senast månne? 
Vid lunch begav vi oss mot Gullmarsplan för att plocka upp lillasyster och tuffade ut mot Stavsnäs och vidare med båt ut till Sandhamn. Stockholms skärgård alltså, ren och go kärlek för mig. Bam, rakt in i hjärtat! Det är nåt visst med vad vatten gör för kropp och själ. Sånt lugn. Sån harmoni.
På Sandhamn flanerade vi runt bland gränder, glasverandor och granna vyer. Se bara...
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)

(null)


Vi käkade lunch på värdshuset 
(null)
(null)
(null)

(null)


(null)
Pratade, skrattade och grät. Sånt som en gör när en har ynnesten att ha två fantastiska systrar där vi inte har samma mamma men olika pappor. 
För det är så, vi delar inte kött och blod vad vi vet (hej du glada 70 och 80-tal) men våra föräldrar, två gånger Annica och två gånger Christer, gifte sig i ett dubbelbröllop och jag och syrrorna har liksom hängt ihop tight under alla år för att föräldrarna våra haft sån fin vänskap. Sommarsemestrar på turné i Sverige då papporna lirat i samma band och afterski på alla vintriga lov av samma anledning. 
Även mammorna har lirat i samma band där det enbart sjungit snusklåtar i vacker trestämmighet. Men det är en annan historia för ett annat inlägg. 
Syrrorna och jag drog senare som unga vuxna till Barcelona tillsammans under några månader och såhär i efterhand känns det som startskottet på vår egen vänskap utöver våra föräldrars inblandning. Så otroligt tacksam att ha er! 

(null)

(null)

(null)

(null)

Efter lunch checkade vi in på spa och njöt av värmen sen väntade en smått däckad timme på hotellrummet. Vad galet mör en blir av lite bubbelbad och bastu.
Vi garvade åt att det är lite som att kasta pärlor på svin att checka in tre småbarnsföräldrar på hotell och fin resturang. En hade liksom bilden av ett kosläpp på näthinnan, galen eufori och partyvibe. Men i själva verket bidde det lugnt som i ett björnide. En hade ju liksom nöjt sig gött med att bara få ligga under täcket, kolla serier tillsammans och käka hämtmat. Och sova ostört. 
Men det bidde rätt fint att också få piffa till sig och gå ut och käka ihop när vi väl tog oss i kragen, prata om livets alla upp och ner och faktiskt få både avsluta en tanke och mening utan att få höra "Mamma, mamma, mamma!" 
Missförstå mig rätt, jag älskar mina små troll där hemma men det är rätt gott att få distans ibland, lugn och ro, energipåfyllnad av annat och andra samt att längta hem! Jag vet inte med er men jag blir en både bättre människa och mamma genom att få tanka mina krafter själv eller med familj och vänner ibland.
(null)
(null)

(null)

(null)
Så en hyfsat fantastisk helg lämnar mig energipåfylld med själslig hållbarhet i fokus. Inte fy skam! 
(null)

Trend eller framtid?

~ Innehåller namedroping och företagsnamn men Nej jag är inte sponsrad! ~

Idag har jag träffat två företag via jobbet som båda har en gedigen hållbarhetsagenda. Två spännande möten som väckte frågor, skapade diskussioner och gav ett utbytande av tips och erfarenheter. Riktigt kul! 
Det ena är jättar inom transportsektorn, Schenker, och de andra var nya för mig men ack så spännande och aktuella, Inrego som pysslar med återanvändning av teknik.

Hos Schenker var det frukostmöte och vi fick ta del av deras mål gällande koldioxidutsläpp, sociala hållbarhetsfrågor då de har många mindre åkerier under sig och innovationer där de är samarbetspartners med andra gällande till exempel ellastbilar. 
När jag träffade Inrego så var det samtal kring hur vi i Sverige har sån ohållbar syn på vår teknik och elektronik. Vi byter dator efter ett år bara för att den är avskriven, köper ny telefon bara för att en ny modell släpps eller kasserar en hel dator bara för att en del, som egentligen går att byta, är trasig.
Jag gillar att träffa företag (och personer) som jobbar med cirkulära affärsmodeller och tänker hållbart och långsiktigt även om branschen generellt kan klassas som skitig. Det är utmanande och viktigt att tänka annorlunda, ställa om sin verksamhet eller sitt liv och se en långsiktig vinning för alla tillskillnad från att bara tänka på sig och sitt, här och nu samt tid och pengar. 
Visste ni förresten att ett bilbatteri som är slut egentligen bara är odugligt just för att sitta i en bil? Oftast finns faktiskt cirka 80% energi kvar i det som skulle kunna användas till att ladda din dator eller mobil, köra din tvättmaskin eller kylskåp en tid* (info från Schenker). Och ändå lämnas det till återvinning. Fakta som för mig var helt ny! Genom smart grid skulle vi kunna utnyttja befintliga resurser så mycket mer.
Visste du att det finns en fairtrade-märkt telefon på marknaden då? Jo men visst sörru! Fairphone designas och tillverkas genom rättvisa förhållanden och med bra materialval. Delarna i den är även utbytbara, så släpps en ny uppdaterad kamera kan det räcka med att bara byta den om du nu är fototokig och vill ta bättre bilder. Bra tanke va?!
Jag fick ett smakprov av Inrego på en powerbank gjord av gamla avdankade datorers batterier, där en battaricell som fortfarande är bra i datorn görs om till en powebank. Känns faktiskt ytterst passande för en sån som jag som har en lite äldre telefon med ett batteri som behöver laddas några gånger om dagen. Vägrar liksom att byta telefon då allt annat funkar så fint så med den. 
Jag tänker att hållbarhet och cirkulära affärsmodeller inte är en trend - Det är framtiden! Eller vad säger ni?
(null)

Det är ett hål uti hinken, kära Lisa, kära Lisa

(null)
Nyss hemkomna från en smått magisk helg på landet. Vädret har vart krispigt och svalt men med en värmande sol. 
Märta ville bada men ångrade sig lite smått när hon kom i till låren. 
(null)
Vi har pulat och påtat, klippt buskar och eldat ris. 
(null)
Vi var uppe tillsammans med barnens farfar, influgen från USA, och Richards kusin med fästmö. 
På lördag eftermiddag drog vi en repa i skogen, den lilla del där älg inte jagades, och jagade själva efter en svampmacka. Vi hittade mer än vi kunde drömma om. Middagsplanerna blev smått överflödiga då vi kunde äta oss mätta på dessa gyllena gobitar.
(null)
Märta Myran var både tapper i skogen och hjälpsam efter med rensning och pensling.
(null)
Jag har länge, långt innan vi blev en familj, haft en målbild och att få sitta i skogen med mina små hjärtan surplandes varm choklad och fika. Precis som jag själv gjort med mina systrar, mamma och pappa eller tillsammans med kompisara Hampus och Hanna med familjer. Och i helgen blev det CHECK på den! 
(null)

(null)
Den där lite trötta blicken innan sockret kickar in efter att hård terräng kämpats igenom några timmar. 
(null)
Det var inte bara svamp som fyndades i skogen. Även bättre begagnade hinkar med patina deluxe. 
(null)
Resten av skogsturen gick jag och nynnade på en låt, som mamma och pappa ofta sjöng när jag var liten, på grund av att det var ett hål i hinken.
(null)
- Det är ett hål uti hinken kära Lisa, kära Lisa. Ett hål uti hinken, kära Lisa ett hål. 
- Men laga’t kära Henry, kära Henry , kära Henry. Men laga’t kära Henry, kära Henry. Men laga’t.
- Med vad ska jag laga, kära Lisa...
- Ta ett strå, Kära Henry...
- Men stråt är för långt, kära Lisa...
- Klipp av det, kära Henry...
- Med vad ska jag klippa, kära Lisa...
- Ta en sax, kära Henry...
- Men saxen är slö, kära Lisa...
- Så slipa’ n, kära Henry...
- Med vad ska jag slipa, kära Lisa...
- Ta en sten, kära Henry...
- Men stenen är torr, kära Lisa...
- Så blöt den, kära Henry...
- Med vad ska jag blöta, kära Lisa...
- Ta vatten, kära Henry...
- Men hur ska jag få vatten, kära Lisa...
- Ta en hink, kära Henry...
- Men det är ett hål uti hinken, kära Lisa, kära Lisa! Det är ett hål uti hinken, kära Lisa ett hål!
(null)
Denna hink ska troligtvis få flytta in i Slaggårn och bli en lampa så småningom.
(null)

(null)

(null)
Jag hittade en vaniljsås i kylen hemma som höll på att gå ut. Vi tog med den upp med tanken att göra en äppelpaj på några äpplen från några av gårdens små äppelträd. Men Icke då! Hösten hade kommit längre i Dalarna än i Östergötland. Inte ett blad på äppelträden, än mindre äpplen. Men som tur var låg det ett gäng fina röda på marken, fallfrukt ftw! 
(null)
Helgen har i stort handlat om bröllopsplanering för Richards kusin Johan och hans fästmö Matilda.
(null)
Vi har gått igenom gårdens alla skrymslen och vrår i jakt på bortglömda gamla skatter som ska bli dekor.
(null)
Som en gammal åra...
(null)

(null)
Jag ser så mycket fram emot att få följa deras planering och allt pyssel i vår sen inför den stora helgen.
(null)
En skön helg med familjen på alla sätt. Imorn åker svärfar vidare och jag ska peppa igång en ny spännande vecka. I huvudet rullar massa tankar och inspiration efter samtal i helgen. Vi har lite planer och hyss på gång svärfar och jag. En container, en bil och massa loppade fynd...