Dalamidsommar - del 1

Oj vilken härlig helg det vart. Vi är nyss hemkomna från landet. Väskorna uppackade, en tvättmaskin är igång och barnen nattade. Nu sjönk jag ner i soffan och flappnade av en smula. 

Jag har börjat gå igenom alla bilder som tagits under midsommarhelgen och det är en del vill jag lova. Så här kommer nu del ett. När vi kom upp och självaste midsommarafton, dagtid.

Vi åkte upp på torsdag eftermiddag och stannade längs vägen för att plocka med oss några av alla dessa fantastiska lupiner som växer längs alla vägar just nu. 

Väl framme sattes dessa i vatten på trappen och vi möttes av en smärre chock. På gräsmattan låg grenar i alla dess storlekar i mängd och parti. På sina håll låg hela trädkronor.

På baksidan av gården möttes vi sen av detta

En granne svängde förbi och berättade att en lokal tromb hade sina vägar förbi på tisdagen och tog med sig en cirka tio meter hög lönn i sin väg. Stammen gick av på mitten och resterande stamm och krona la sig lutande mot några andra träd intill. Grenar och pinnar i alla storleksvarianter hade spritt sig över hela gräsmattan. På både fram och baksidan av huset. 

Sån orolig tur i oturen att inget av husen skadats. Det enda som rivits i fallet var antennsladden till TVn och en del av tvättlinan. Lätta saker att laga om man jämför med ett hus. 
Det här är andra tornadon som tittat förbi gården under tiden den ägts av Richards familj. För tio år sedan svepte en annan förbi och plockade då med sig en stor gren från en lönn på framsidan och ett äppelträd på baksidan. 

Nog om det. :) Hälften av gästerna droppade in efter oss på torsdagskvällen. Och vi gjorde inte så mycket mer än att mysa i vardagsrummet och uppdaterade varandra om senaste nytt. Förutom jag då, som även satt och dreglade över min älskade slaggård i kvällssol. Blir aldrig mätt på denna vy.


På midsommaraftons morgon hjälptes vi åt med att plocka pinnar och grenar på gräsmattan för att den sedan skulle kunna klippas. Gräset var mellan vad- och midjehögt på sina ställen och kring utebordet, där lunchen skulle spisas, växte brännässlor sig kämpahöga. 


Resterande gäster anlände och det förbereddes med mat och plockades små blombuketter...

...till lunchbordet. Små buketter som sattes i gamla barnmatsburkar som nu får agera vaser. Och små blommor sattes även som dekoration på de loppade linneservetterna. Mitt blåvita porslin gjorde sig fint till dukningen, även fast såhär med facit i hand skulle de kanske lämnats hemma för att ge plats åt en motorsåg i den välpackade bilen upp. Lätt att vara efterklok. Vem hade kunnat i sin vildaste fantasi tro att en tromb skulle hälsa på?!Märta tog själv ansvar för att dekorera barnbordet där hon och kompisen Ivar tillsammans åt sin lunch. 

Efter lunchen promenerade vi till byns bygdegård för ett traditionsenligt midsommarfirande med spelmän i knätofs och dans kring stången. En rask promenad dit, då vi som alltid blir klara med lunchen lite sent. 

Avslutningen av dansen var självfallet raketen. Två gånger om, till barnens förtjusning. Och vissa gav sig inte utan fortsatte spexet med kullerbyttor i slänten.

Promenaden hem blev i lugnare tempo och jag hann fota några vyer över byn och gården. Som jag älskar detta Dalarna!

Väl hemma igen väntade, förutom diskberget från lunchen som sprangs ifrån, lite häng och jordgubbstårta med kaffe i trädgården och sedan började så sakta förberedelserna för kvällen. Men mer om det i morgon.

Kommentera inlägget här: