Vardagsrummet Före-Efter (eller nu)

 

Det är dags för det första inlägget i serien Före-Efter (eller nu) där jag visar huset rum för rum och vägg för vägg. Hur det såg ut när vi såg det för första gången på visning, i mäklarprospektet och sedan när vi fick tillträde och började sätta tänderna i renoveringen, samt var vi befinner oss idag.

Jag har försökt ta bilder i samma vinkel som i prospektet, men då jag inte har vidvinkelobjektiv så blir det självklart en viss, för att inte säga väldigt stor, skillnad. Håll tillgodo! 
En del rum är helt klara och andra mitt i renovering. Jag bjuder på hela den nakna sanningen. 
 
Så, med det sagt. Välkomna in i vardagsrummet!
 

Vi börjar med planlösningen så ni får en känsla för var vi är.

 
Och prospektbilden.
Ett tomt rum, beiga vävtapeter på väggarna, elelement och ett lackat furutak tillika golv.
 
Båda bilderna från Mäklarhuset
 

Idag ser denna vy ut såhär (men inte länge till för snart kommer den nya soffan)

 
 

Tre av fyra väggar är målade, direkt på vävtapeten för att efterlikna Borås Tapeters serie Linen, i en blå nyjans. Den fjärde väntar på att kläs in i en platsbygd bokhylla. Därav den originalbeiga tonen till höger om fönstret och grundmålad vit till vänster. Halvvägs in i grundmålningen kom jag på att vi ska ha skivmatrial som bakstycke i bokhyllan, så väggen kommer då inte synas. Så varför måla?

Golvet har fått en mörkare ton och vaxad yta och taket är vitt. Detta stod på to do-list innan vi flyttade in. Jag ville få just tak och golv gjorda i i stort sett hela huset så att det sedan bara var att flytta in möbler och  flytta från dem sida till sida för målning av väggar, och inte behöva bära ut dem igen eller få allt dammigt och nerstänkt, i de rum vi inte skulle hinna klart med innan inflytt. 
Vi fick tillträde i februari och flyttlasset gick i april. Då med boende ner i källaren för att fortsätta jobba med entréplan och övervåning. 
Bland det första vi gjorde var att ta bort 70-tals elementen för direktverkande el och låta installera fjärrvärme och våra Blocketfyndade gamla gjutjärnsradiatorer som vi lät omlackera i en grå nyjans. 
Några av de gamla elementen, de som var bäst, tog vi upp till landet och de står nu i reserv då endel där uppe sjunger på sista versen. 
 

Fönstren (i hela huset) lät vi medvetet vara som de är i ett år då vi ville bo med dem under alla årstider och se om en "enklare" fönsterrenovering bara behövdes. Omkittning och målning det vill säga. Inte för att det på något sätt är enkelt. Fönster tar verkligen sin tid och viss vana har vi från gården i Dalarna men i jämförelse med ett totalt utbyte av alla fönster så känns en renovering på sätt och vis enkel. Åtminstone för plånboken. 

Och jag menar varför byta ut något som fungerar finfint? 
Det är ju det jag vill med den här resan ställa hårt mot hårt. Ibland är det värde att byta en fungerande pryl, som direktverkande elelement till vattenburna för fjärrvärme, men ibland är det bättre att ha saker kvar. Ibland är det plånboken och ekonomin som väger tyngre och vi försöker hitta det miljömässigt 
bästa alternativet utifrån det perspektivet. Ibland väger miljön allra tyngst. Allra bäst är självklart det när hela CSR-triangeln (miljömässigt-ekonomiskt-socialt) fylls. Men går inte det så strävar jag efter att nå så långt som möjligt.
 

Bild från Mäklarhuset 

 
Denna vy är från vardagsrummet och in i matsalen. Såhär såg det ut på visningen. Fast egentligen inte ändå. Det var en mörk och regnig novemberkväll så vi såg verkligen inte huset i detta ljus för första gången.  
 
Vi fick så snällt behålla eldgafflarna, gungstolen och tramporgeln. Märta jammar på orgeln var och varannan dag och Frank har precis börjat nå upp och viljan finns, så att säga. 
 
I dag ser samma öppning ut såhär...
 
 
 

Ursäkta den suddiga bilden men här följer nästa hörn på vardagsrummet. Dörröppningen från hallen.

Det är här den platsbygda bokhyllan kommer börja och orgeln står även här med TVn ovanför. Ännu i ett sladdkaos på väggen och längs golvet. Något som ska redas ut när hyllan byggs 
 

Nedan följer det hörn av rummet som idag pryds av alla tavlor. 

Den första bilden är när golv och tak precis är nyfixade.
Nästa är när vi temporärt möblerade med vad vi hade framme, vad som efterskänkts från husets tidigare ägare och lite loppade pinaler.
Sista bilden är så det ser ut idag med en nästan helt klar tavelvägg.
 
 
 

Soffbordet i rummet har även det gjort sin resa. Ett Blocketfynd som skrapades och sedan färgades med te, kaffe och äppelcidervinäger.

 

Att måla vardagsrummet var inte den enklaste av matcher. Vävtapeten sög mycket färg och var tung att rolla. Men resultatet är jag helnöjd med och den lite grövre strukturen efterapandes av Borås Tapeters Linen-serie tycker jag är nådd.

 

I det stora hela har vi kommit långt i detta rum men många roliga projekt väntar som också kommer bli pricken över i. Bokhyllan är det jag ser fram emot mest i höst. Att få packa upp lite böcker och detaljer som ännu ligger i lådor på vinden och börja snygga till det i en platsbygd bokhylla. Det och att bli av med sladdhärvorna längs väggarna. Mental målbild!

 

 
 
 

Avslutningsvis några detaljbilder samt en bild från vardagsrummet med vy ut i hallen och en från hallen och in i vardagsrummet. 

Många blogginlägg knåpas ihop här i soffan på kvällskvisten med blommorna på entrébordet under lampans sken som blickfång. 
 
Lovisa:

Älsk på detta inlägg!! ❤️

Svar: Vad roligt att höra! ☺️😘
Emilia Bernehjält

Kommentera inlägget här: