Köket Före-Efter

 
Det är väl hög tid för nästa rum ut i serien Före-Efter. Även med lite inslag av under tiden det byggts samt hur det ser ut idag, för det inte är helt klart, såjust "Efter" kanske inte är helt rätt ord. Har du missat första delen om vardagsrummet så finner du den här.
Vi kanske även ska passa på att försöka oss på ett ekonomiskt utslag, då rummet som det nu gäller är köket. Det återanvända och Blocketfyndade köket som också går under namnet tusenkronorsköket. För det är just vad vi pröjsade för alla stommar och luckor, en lusentapp.
Spana in kategorin "Köket" för att läsa resan med detta rum i sin helhet. Men här följer även en liten summering.
 
Köket var bland de första rum som jag fyndade någonting till, nämligen luck- och lådhandtagen i mässing. Jag fann en annons på Blocket där jag fick tag i 28 handtag för enbart 575 kronor, frakten inräknad.
Därefter var det självaste köket jag letade efter med ljus och lykta. Efter många nitlotter i form av för små, fel sort, för sent ute, fel del av Sverige och så vidare så fann jag äntligen det jag sökte. Ett gediget ekkök med speglar i luckorna för endast en tusenlapp i Linköping. Det var även så pass stort att jag kunde välja lite bland stommar och delar. Allt användes inte men närmare 90% återanvändes. 
Efter att stommar och luckor köps och vi kunde planera och placera ut allt började jakten på vitvaror. Jag snöade in på märket SMEG och vi planerade för en 90 centimeter bred spis samt fläkt, en kyl/frys i side by side-modell med ismaskin samt en diskmaskin och vinkyl. Den sistnämda är ännu inte funnen och får bli en kommande historia i sig, men övriga har vi funnit och de står idag på plats.
Alla delar är i samma serie, "Classic", men inga av dem hittades tillsammans. Jag har med mycket svett och möda lyckats finna dem kring Stockholm och fått förstklassig hjälp av min far, bror och vänner för att hämta dem, samt själv åkt till Uppsala en vända i samband med ett annat ärende.
Att ständigt ha resan och transporten med i beräkningen har varit en liten utmaning, men ändå tillslut gått. Jag menar det blir ju inte försvarbart att sitta och brumma bil upp till Umeå, Haparanda och Ystad från Linköping för ett ekonomiskt bra fynd. Hela återanvändningstanken och hoppet om att inspirera kring detta måste ju självklart vara miljömässigt försvarbart också.

Men med ekonomin i åtanke så blev utfallet av det hela så här. 
Vi betalde:
Stommar/luckor/lådfronter + lackering 1.000 + 6.900 kr (överslagsräkning nypris hos ett större och billigare varuhus beläget i många svenska städer) 22.000 kr 
Handtagen 575 kr (nypris 2.300 kr)
Spis 12.000 kr (nypris 34.000 kr)
Diskmaskin 2.200 kr (nypris10.000 kr)
Fläkt 1.700 kr (nypris 5.100 kr)
Kyl/Frys 5.000 kr (nypris 33.995 kr)            
TOTALT 29.375 kr istället för nypriset 107.395kr

Bland det roligaste med köket är köpet av själva stommarna. Det råkade bli hos Richards kollega som renoverade i sitt hus och skulle byta kök. Jag svarade på en annons och hamnade hos en Martin som i sin tur kände igen mitt namn och ringde direkt till sin kollega (Richard) och sa "Du vet att din fru håller på att köpa mitt kök va?!" . Arbetet med att montera ner det hela blev lite roligare när dem båda hjälptes åt att skruva och riva. Och tänk också att vid uppbygnad igen slippa att montera allt från platta paket som tar timmar att få ihop...

När köket köpts hade vi ännu inte fått tillträde till villan så det lagrades i vårt garage i dåvarande hem och radhus. Jag la ett Tetris-puzzel längst in i garaget.
 
 
För att ni ska se var i villan vi nu befinner oss, för kommande före och efterbilder, så får ni först planlösningen.
 
 
I prospektet såg köket ut som följer...
 
Bilder: Mäklarhuset
 
70-talet. Oreanga tapeter, grönt kakel och plastmatta i korkimitation. Detta handlar ju dock bara om yttre saker som tycke och smak. Men även funktionen hade här mycket att önska. Tunna furuluckor som hängde på trekvart, en ugn som bara kunde agera på eller av (inga grader där emellen) och en kyl/frys som vad kaputt (den andra som fungerade står idag i vårt garage som extrakyl, ikopplad när det behövs kring jul och kalas). Diskmaskinen var hel och fullt fungerande så den har fått flytta till min kärmor/svärmor och hennes familj som inrett en stuga på tomten.
 
Vi började med att riva ut köket...
 
 
...och riva väggen mot matsalen
 
Sen kommer här ett snabbt hopp fram till att stommarna, luckorna och bänkskivorna är på plats. Kaklet blev här nyköpt då vi kom över ett stort parti till ett bra pris och köpte då samma till kök och båda badrummen. Av de annonser jag fann till salu på andrahandsmarknaden var det aldrig ett större parti än att det skulle räcka till halva lilla toaletten vår. Folk säljer några överblivna paket med kakel. That´s it! Så oddsen att hitta samma plattor hos olika personer, utan att behöva åka land och rike runt, kändes i stort sett så pass obefintlig att jag valde nytt.
Under tidspress som det är vid en renovering blir det ibland svårt att leva ut sin dröm om 100% återanvändning eller åtminstone inga nyköp. Jag skulle behöva vara en manisk samlare med oändliga förvaringsmöjligheter, som skulle sparat på allt genom livet och allt jag kommer över för att det kanske skulle kunna behövas någon framtida dag, om jag skulle fått ihop detta återanvänt. Och helt ärligt, dit vill jag inte heller. Bättre är det då att köpa nytt (om inte återanvändning går att nå) av det som verkligen behövs än att jag ska hamstra för eventuella framtida behov. Jag jämförde de leverantörer som gjorde detta kakel och läste på rörande derat hållbarhets- och CSRtänk.
Nyköp blev det även med bänkskivorna, tyvärr. Alla annonser ute under de månader som jag letade var alltid för smala, för korta, diskhon utsågad på för oss fel plats etcetra. Efter månaders sökningar gav jag även här upp och köpte nytt. Önskar så att detta så inte var fallet men jag försökte i varje fall. 
 
 
Luckorna lämnades in på lackering och vi målade stommarna själva på plats. Golvet är tillverkat av 97% förnyelsebara naturmaterial och i klick-form vilket såhär i efterhand varit bra då vi hade svikt i undergolvet och behövt bryta upp det två gånger för att få ordning på det. 
En köksö har byggts av överblivna stommar och ett vinställ samt en tallrikshylla har trollats fram i utrymmen som varit lite knasiga och liksom "blivit över". Richard är bra på att trolla han!
 
Idag ser köket ut såhär...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det finns saker kvar att göra. Som alltid. Som vanligt. (Men å så tråkigt om det skulle ta slut! ;) ) Lister och dörrposter, fönster och lampor, för att nämna lite. Sen är det där där med vinkylen ja. Den...
Men till ungefär en fjärdedel av nypriset har vi ändå gjort ett trendigt och snyggt kök genom återanvändning. Från 70-tal till nutid.
Anonym:

LÄGG AV vad snyggt!!!!

Svar: Haha, tack! ☺️
Emilia Bernehjält

Sara:

Jättefint. Kul med före/efter inlägg:)

Svar: Vad kul att du tycker det Sara! Tack :) Kram // Emilia
Emilia Bernehjält

Kommentera inlägget här: