Utvärdering Soap Nuts

Ja jag briljerar med min frånvaro här. Det har sin förklaring. Gallstensanfall tre resulterade i ytterligare akutenbesök och jag blev inlagd för operation. 
Allt har gått bra och jag hoppas på att få åka hem snart. En är lite mörbultad och känner sig öm men i det stora hela mås det  fint.

Så eftersom jag inte har mycket uppdatering från huset kommer här istället ett utlåtande om tvättmedelsalternativet som min farsa och fru fick i julklapp. 
Jag köpte ju Soap Nuts till dem som är ett 100% naturligt alternativ till tvättmedel. Fem till sju nötter läggs i maskinen per tvätt och de går att återanvända flera gånger om. Hur smart och miljövänligt låter det inte!

Så vad blev då utlåtandet? Blev tvätten ren? Kändes den fräsch?
Orden som haglade ur deras munnar med leende på läpparna var:

"Helt unikt.
Funkar kalas.
Luktar fantastiskt.
Tvätten blir jättefin.
Detta kilo för en hundring kommer ju räcka ett år!"

Nu måste jag köpa en påse själv och prova!

Om att köpa nytt

Hej på er! Veckan har lite långsamt och träligt rullar på. Ett akutenbesök till med ett konstaterande av gallsten men utan egentlig lösning har gjort att allt gått lite i slow motion här. Jag tar dagarna som det kommer. 
Jag har fått en del kommentarer rörande hur vi inreder med fynd från loppis och genom återanvändning och återbruk. Hur gör vi? Hur orkar vi? 

Jag tänker såhär. Orkar? För mig är det ju rent och skärt nöje att gå på loppis och rota runt efter fynd. Det händer nåt i mig och jag går verkligen igång. Så det är inte det minsta jobbigt. Inte ens en smula. 
Att se möjlighet i saker ligger nog i min natur likaså att hitta på nya saker av sådant som är uttjänt.
 
Sen gäller det att inte ha en låst bild i huvudet av vad du letar efter eller att lampan till ett rum ska se ut exakt på ett visst sätt. Med ett öppet sinne finner du mer och kan även bli förvånad över hur mycket fint och annorlunda du kan hitta som till och med blev bättre än vad du först tänkt och trott. Bara med ett öppet sinne. 
 
Att ha bråttom går inte heller. Det måste få ta tid. Ibland springer jag på saker som jag inte har ett direkt behov av nu men vill spara till något projekt längre fram. Ett projekt som kanske inte ens är fött. 
Såklart har jag även missat massor med fynd på detta sätt. Sprungit på något fint jag velat ha men inte vetat var jag ska ställa det än och helt enkelt inte köpt det då. Sen kommit på i efterhand att jag har en plats och då har det varit för sent. Prylen är redan såld. 
Helt klart tråkigt men det går inte att samla på allt med tanken att det kanske dyker upp en plats. Då hade jag platsat i tv-programmet maniska samlare där en saneringsfirma och en arkeolog fått gräva sig fram genom högar av skit. Och där är vi inte. Än.
 
Men när jag köper nytt då. För det gör jag faktiskt. Hur tänker jag då?
 
För det första är tanken måste jag? Behöver jag verkligen denna? Kan jag få samma resultat på ett annat mer miljömässigt bättre sätt? Loppis? Auktion? Second hand? 
Sedan tittar jag även på om jag ny ska köpa nytt om det finns ett hållbart val att göra. En produktion som miljömässigt eller socialt är bättre än någon annan. 
Som innan jul när jag var på Ikea och köpte LED-lampor och en ny kudde till gästrummet. När jag gick förbi textilavdelningen fann jag en serie kuddfodral som var produkten av ett projekt i Thailand som rör social hållbarhet. Kan jag välja något sånt går det då ju självklart före och då blir det lätt att välja nytt.
 
 
IKEA kom i veckan ut med nyheten att de tagit fram en ny serie skåpluckor, Kungsbacka, som är tillverkad av återvunnet trä och som kläs in med återvunna PET-flaskor. Heja, säger jag. Om vi inte redan gjort vårt kök på ett annat återanvänt sätt hade jag gladeligen handlat något sånt här. Ett perfekt sätt att minska resursspill och ge plast som redan producerats nytt liv. 

Det blir inte alltid som en tänkt sig

Helgen, som skulle vara en av de sista på en lång tid då vi skulle vara hemma till 100% och jobba med renoveringen, fick en annan vändning. 

Jag började känna mig dålig på fredagen, det försvann sen helt under lördag dag för att sedan slå till med kraft på lördag kvällen. Jag höll på krypa ur mitt eget skinn av magsmärta och väl inne på akuten och tre sprutor med smärtlindring senare konstaterades gallstensanfall. En ny och högst ovälkommen erfarenhet. Nu vet jag varför det heter att GALLSKRIKA! Huah!

Så inte många produktiva knop av oss. Ingen spegel klar, ingen tallrikshylla målad. Inget. Ingenting. Men en lever och är glad. 

Nya tag i veckan! 
Helger och veckor som kommer är ganska uppstyckad en tid framöver. Resor och jobb, födelsedagskalas på annan ort med mera. Mycket roliga grejer på gång. Vi är hemma mycket men en hel helg hemma för att kunna grotta ner sig i huset blir det inte. Så mer småprojekt troligtvis. 

På återhörande och ha en fin måndag!