Det vete 17 och lite julsummering

(null)
De sista timmarna av 2017 tickar på och vi är hemma igen efter en vecka i Stockholm med familjen min och julfirande i dagarna...flera. En har tappat räkningen.
Ljuva känsla att hänga med familjen så länge och så tight. Men även ljuva känsla att få komma hem till sig och sitt igen. Ljudvolymen med fem illbattingar som stormtrivs ihop är hyfsat hög kan jag säga. Så kul att kusinerna är så nära i ålder och busar så bra ihop.
En hann med att fylla 35 bast dagen innan julafton och vi dukade upp med konfiterad anka, eller konfundersam som jag alltid lyckas kalla det. En rätt som jag och Richard käkade för x antal år sedan på en liten spricka i väggen-restaurang i Paris vid namn Le Petit Canard. Där han för övrigt friade i det mest svamlande och gölliga frieri en upplevt. Då har jag förvisso också bara upplevt ett. Övriga är sedda på film men ja ni vet. Jag svarade i varje fall JA! 
Så anka stod på menyn. Bubbel, gitarrspel och sång även så. Vi sjunger alltid Julkväll på Hawaii och Mössens julafton. Sen blir det ett blandat medley av nytt och gammalt. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

På självaste julafton klädde vi upp oss hela familjen och gjorde ett försök till att fota barnen. 
Gav dock snabbt upp och jaa...
(null)
Få fem illbattingar att sitta still och titta in i kameran. Hur gör en?
(null)
Jag slängde på mig en gammal loppad blåsa. Samma som förra julen faktiskt. Återanvändning deluxe! 
Sen kom tomten och vi vuxna körde en Julklappspel med tärning. Lagom nivå på klapphysterin och alltid lika kul när flera tävlingsgalningar samlas runt ett bord.
(null)
På födelsedagen bidde det btw denna loppade pärla. 60 pix på Röda Korset. Tack och bock! 

Åter till julen. Ett av vår familjs bidrag till julbordet i år var efterrätterna. Och när en har svårt att välja. Vad görs då? Jo, allt!
(null)

(null)
Saffranspannacotta med passionsfrukt, Tiramisu, Risalamalta och Lingoncheesecake med pepparkakskross. Hur gött som helst vill jag lova!

Så nu är vi hemma igen och stökar. Imorgon är det nyår och vi får två grannfamiljer över på galej. Hela huset osar just nu av bränt smör i ugn. Hoppas brandlarmet inte går! Och det är allmänt stök och kaos med tvätt och uppackning. Som sig bör. Som vanligt. Och som alltid. Tjohoo! Men som alltid brukar vi även lyckas vända runt det och bli kalar i tid. Från stök till flärd. Vi får la se om detta även blir fallet imorgon.
Jag har inte hunnit med att skriva något fab avslut för detta år. Än! Vet faktiskt inte om jag vill. Eller orkar. Men en skulle nog vilja summera det med Det vete 17! För en är nog så klar med ett år som det går att bli. Det har privat för mig handlat mer sjukdom, överlevnad, jobb och mental fight än renovering och mys. Även om det inte alltid synts här. Nu är en bara så taggad och pepp på att fira in 18 med goa vänner och grannar. Heja livet!

Många lyckliga år

"Ja må jag leva, ja må jag leva, ja må jag leva många lyckliga år...!"

Så sjunger vi i min familj. Mer fokus på lycka än just numret hundra. 
Idag blir en trettiofem bast och firar med att vakna upp hos bror min på Dalarö. Sovmorgon bidde det, hur ljuvligt som helst och långfrukost på det. Klockan är lunch och jag tog just sista slurken frukostkaffe. 
Idag firar vi här o stilla lunk (läs fullt ös med dem fem kusinerna som höjer ljudbilden till härliga max) med familjen. Födelsedag, jul, mat och umgänge står på agendan i dagarna tre.
Igår blev en firad av farsans fru med en överraskning och egen dag. Bara Sus och jag. Mumma! 
Först lunch på Sjöstans goaste hak Fröjdas. Ett plejs med all ekologiskt utbud. Glutenfritt och mjölkfritt och så smarrigt. Jag njöt en simpel men urgo varm macka med gruyereost på, en grönsallad på sidan och ett glas ekologiskt rött från Mallis. Hur bra som helst! 
Det charmigaste av ställen som är familjeägt och underbart dekorerat och inrett. Spana in bara!
(null)


(null)

(null)

(null)
Vackert tegel va? 
Men om jag säger att det är mjukt, vad säger du då? 
(null)
Det är gjort av skumgummi och målat! En blev rädd först när fingret sjönk in i väggen, haha. Så sjukt imponerande gjort!
Allt var byggt och dekorerat av familjen själva. Bord, väggar, träd som egentligen är betongpelare med papier mache och den lilla toaletten som andas både lyx och utedass i en skön blandning. Stor älsk!
(null)

(null)
Och sist men inte minst den charmigaste resturangägaren i stan Lisen. Sicken pärla!
(null)

(null)

Efter lunchen tog vi båten till stan... (null)
En visste inte vad som väntade. Men en snabb liten promenix i kylan och vi var framme på Nordiska museet för att se utställningen Mitt 50-tal.
(null)
(null)
Perfekt för en bakåtsträvare som en är! ;) 
Vi tog sen båten hem igen i vinterkylan och Stockholm visade sig från sin vackraste och kallaste sida. Glittrig och fin.
(null)

(null)
En mycket bra tjuvstart på födelsedagen! Tack och puss Sus! 

Glöggminglet i helgen

(null)

I söndags bjöd vi in vänner, grannar och familj till ett glöggmingel och adventsmys. Pepparkakor och ost, skinkmacka, saftiga lussebullar med sjukliga mängder smör och mandelmassekräm och mjuk pepparkaka med lingonglasyr var några av sakerna på menyn. Utöver glögg då förstås.
Nog för att en vart lite mör efter en sån tillställning med fix innan och plock efter men ack så skoj det är att fylla huset med nära och kära på detta sätt! Ungar och bus överallt, samtal och skratt i varje hörn och julmusik som strömmar ur högtalarna. För att inte nämna alla juliga dofter som sprids. 
Vid entrén gick "Sjömansjul på Hawaii" med Yngve Stor på repeat (kanske väldens bästa jullåt!) som ett välkomnande innan gästerna kom in i den typ Hawaii-heta värmen. (Frank hade hjälpt till att sätta alla element på max). 
(null)
Snart bär det av mot julefirande med min sida av familjen hos min bror på Dalarö. En ska passa på att fylla år där också, dagen innan julafton. Alltid roligt! Jag är lite barnsligt förtjust i att fylla år faktiskt! När jag var liten var det lite jobbigt att just fylla dagen innan jul men det tycks bara bli bättre och bättre. När andra i min ålder verkar bry sig mindre och mindre om att fylla år så känner jag att det pikar och blir bara mer och mer skoj, hehe!
(null)