Thanksgiving, sladdriga fiskpinnar och köksinvigning

 
 
I fredags firade vi Thanksgiving hemma och med det så känns köket invigt. Taklister och golvlister må saknas och matsalen ska få väggfärg men köksluckorna är på plats. Se bara!
Så härligt att få ha ett kök att söla ner med storkok. Key lime-paj, kalkon och stuffing, green bean casserole, mashed sweet potatoes och sås samt mitt egna tillägg av en fräsch sallad för att lätta upp denna goda men rätt så tunga meny. 
 
En sallad på mixade gröna blad, grönkål, granatäpple och russin, valnötter, apelsin och chevréost. Mumma!
 
Jag dukade med loppade linneservetter, som jag har ett stort lager av sedan vårt bröllop. Ärvda bestick och vattenglas, Tradera-fyndade vinglas som jag fått av min pappas fru och loppade servettringar i mässing. En liten grankvistdekoration och vips så blev de andrahands sorterade grå Höganäs-tallrikarna stilrent ombonade.
 
Mitt på bordet ligger en av flera gamla fönsterbräden i marmor som en granne så snällt efterskänkt. På den står en uppsjö av blandade ljusstakar i mässing, som utgjorde en del av dekoren på min bonussysters bröllop, och även mina teburkar i plåt som loppades i somras med just detta ändamål i åtanke. Fyrkantiga hål i perfekt storlek för att hålla en hyacint. 
 
Med tända ljus innan gästerna kom...
 
Jag njuter så av att mina blandade stolar nu står runt matsalsbordet och trots saknad av väggfärg så är det åtminstone rent bakom. I förra veckan plockade jag, under protest från Richard, bort hans provisoriska verktygsbord som börjat kännas som en fast installation. Nu tvingas han gå en halv trappa ner till garaget för att hämta sina pryttlar. Och oj så det suckas över detta men jag vrålar RECLAIM min matsal! 
 
Om ugnen levererade? Jo, med bravur!
Man brukar räkna cirka en timme i ugnen per kilo kalkon. Så fem timmar cirkus hade vi då trott. Jag ringde Richard i panik strax efter lunch då termometern visade KLART! efter lite drygt två timmar. Gästerna var ju inte ens på intåg då. Vad gör jag nu? Blir den torr? Har jag förstört allt?
Och ja, som du med detta kanske misstänker så är det mest Richard som lagar mat hemma hos oss. God mat i varje fall. Där av detta panikartade samtal. Att vi ens planerade så dåligt att jag var hemma föräldraledig denna dag och inte han...?! På min meny finns sladdriga fiskpinnar och brända falukorvsskivor. Men sallad är jag bra på! 
Som tur var bidde kalkonen fantastisk, trots min övervakning. 
 
Uppskärning av kalkonen och varsågoda!
 
Jag kom på mig själv mellan huvudrätt och efterrätt att jag tillbakalutad satt och njöt över ett kök i kaos. Vyn av disk i staplar och alla barn som högljutt lekte så samtal till och från var svåra att hålla. Som jag älskar att sitta mitt i allt och bara insupa, iakta och delta. Samtal, vänner och gemenskap. Det är såhär det ska vara och kännas. Nu trivs jag. 
 
 
 
 
 
 
 

Om att komma upp sig en smula

 
Vi har flyttat upp. Lämnat källaren. Tagit vårt kaosartade pick och pack och kommit upp oss en smula. Den summerande känslan: otroligt, fantalastiskt och helt underbart. 
Övervåningen är ljusare och större än vår lilla källarhåla som vi huserat i under sex månader cirkus. Att nu gå upp på morgonen på varma golv och ta en dusch i vårt nya fräscha badrum. Härligt! Jämfört med att tassa på tå på kalla betonggolv, spana efter spindlar och duscha i trångt utrymme med ett duschdraperi som jagar en. Det har då inte spelat någon roll hur varmt vatten en har rinnande över sig, fötterna blir liksom ändå inte varma. 
 
Vårt blivande sovrum på övervåningen som agerat möbelförråd / Garderoben i källaren i form av öppen klädförvaring. Det har funkat fantastiskt bra under detta halvår men nu längtar jag så efter lite fräsch och snygg förvaring / Duschutrymmet i källaren. Märta är superglad över vårt stora badkarl nu men positiv som hon é var det aldrig en sur min i badbaljan. Bada är alltid kul.
 
Vi har haft allt vi behöver på källarplan och det har även vart mysigt att trängas där som familj. Det har nog kittat ihop oss mer. 
 
På övervåningen har vi nu i stort sett bara burit upp allt som stod där nere. En copy paste på allt. Förvaringen är bristande och vi jobbar med ihopskruvande av en garderob som stått i delar. 
Vi har alla jobbat i barnens lekrum i helgen. Garderober och bokhyllor som ska upp samt elementskydd som ska byggad. Leksaker blandas med verktyg. Tur att Märta är så stor att hon inte pillar på saker hon inte får och tur att Frank är så liten att han sitter där en sätter honom. Skruvar och gamla leksaker, som bott på vinden en tid och nu därför känns som nya, räknas och sorteras om vart annat. Och blandas ihop. Skruvmejslar göms och bygget går sakta framåt. Men under förnöjsamhet och glädje att ha kommit ovan jord.
Sängen nu på plats i sovrummet. Den är nygammal och en historia för sig. Får skriva ett eget inlägg sen. / Barnens lekrum i helgen med en kaosartad blandning av verktyg och leksaker / Montering av garderober på G. Dessa hade vi vår Stockholms-lägenhet men de ska nu sluka barnens saker. Har en tanke om att fixa till dem och göra dem mer barnsligt snygga. Får se om jag kan ro hem det.
 
Vi kommer röja på i högt tempo fram till jul då vi nu bestämt att vi ska fira jul här. Familjerna våra kommer och vi ser fram emot det så. Men det finns en hel del kvar att göra. Steg ett: få det bobart.
Det är mycket kvar i huset och alla rum kommer inte hinna bli färdiga men oj vilken skillnad det är ändå från den regniga tisdagen i november när vi var i huset på visning för första gången. Jag tänket ofta på det och får små flash backs. Ibland när en står och väntar på att kaffet ska bli klart och tittar ner på golvet en står på och tänker att här var det plast-och-kork matta för ett halvår sedan. 
 
Nu läger vi i en växel till och peppar för jul.
 

Konsumtion...

Idag är det Black Friday. Men vi firar faktiskt istället Thanksgiving. Något vi gjort de senaste åren i och med släkten i USA. Då det inte är en svensk helgdag och tradition och vi jobbar som vilken vanlig vecka som helst så känns det lättare att bjuda in till kalkonmiddag på en fredag.
Vi ska ha en tidigare kollega till mig och grannarna på besök. Ett ypperligt tillfälle att få testa på vad vår ugn går för. Kalkonen är nu inne men levererar vi i tid? Det återstår att se.

Men nog om det. Min mailkorg svämmar över och smsen dräller in. Reor, kampanjer och erbjudanden överallt. Hur ser det ut för dig? Det uppmanas till köp och konsumtion som om det inte finns någon begränsning.
För den egna plånboken kan det väl vara en bra deal, om du hittar något du behöver och trånat efter länge.
Men vad säger all denna köphets? I ett större perspektiv utanför den egna lilla plånboken. Köpa för köpandets skull. Uppmaningar till att fynda saker du egentligen inte behöver. Överkonsumera som om vi kunde flytta till nästa jordklot när detta vi bor på inte pallar med oss längre.
Jag har sett tre upplyftande och annorlunda tag på denna dag och det ena är Ekomorsan som stänger ner sin webshop helt och Patagonia som, i år igen, donerar 100% av sin försäljning idag till välgörenhet samt Minimera söm HÖJER sina priser med 10% som de sedan donerar till välgörenhet!
Heja er! Heja nytänk! Green Friday ftw!