DIY - Kul förvaring och kalaspresent

En av Märtas kusiner fyllde sex år för några veckor sedan och vi ville ge bort något vi gjort själva. Något häftigt och fint som en sexåring kunde uppskatta.
På en second hand butik köpte vi tre mindre plåtburkar för 20 kronor totalt och tre leksaksdinosaurier för en krona styck. Vår plan var sedan att fylla dem med roliga små presenter och låta burkarna i sig bli själva presentasken.

Med superlim limmade vi fast en dinosaurie på vardera lock och lät torka.
Sen fick Märta inte vara med när jag med munskydd på sprejade burk, lock och dinosaurie flera gånger i tunna lager och lät torka mellan varje.
Vi hade kopparfärg hemma. En burk som jag köpt i byggvaruhandeln för 70 konor och som blivit över efter ett tidigare projekt.
 
TADAA! Färdiga och snygga kalaspresenter som vi fyllde med blandade roliga leksaker och ett armbandsur.

Bröllopshelg och golvriv

Härliga måndag och full rulle redan. Helgen spenderades hos min bror på Dalarö och jag och Richard var på bröllop under lördagen. En kompis som jag lärde känna i Barcelona för tolv år sedan gifte sig. Vi är ett gäng på nio tjejer som umgås och i helgen var sex av dem på plats. 

Romantik, blödighet och oh så skoj. Jag är väl kanske extra känslig nu också. Så fort musiken i kyrkan startar så sprutar tårarna.
På kvällen spelade ett grymt bra och tight band, Hot Creole, och jag dansade tills jag stupade.
Att sedan vakna upp sliten på söndagen utan att ha druckit en droppe alkohol var spännande. En heldag av kalasigheter tar uppenbarligen på krafterna när en inte alltid tänker på magen som mest hänger med i farten. 

Hemresan igår fylldes med många stopp och ett frosseri i glass och banana split i hamnen i Nyköping. Det var ju ändå mors dag.
Väl hemma började Richard riva upp köksgolvet. Vi har haft lite otur med ojämnheter, trots golvslipning. En upphöjning på ett ställe och svikt runt omkring.
Nu är golvet förstärkt med reglar och de små håligheterna runt den lilla kullen är utfylld med golvfoam. Förhoppningsvis ska detta nu räcka. 

På min 2 do-list i veckan står det att kontakta en lackeringsfirma för att få en offert på köksluckornas målning, flytta in så sakteligen i köksskåpen och ur flyttkartongerna samt skriva klart mig examensarbete som ska in på fredag. Sista spurten, hej å hå!

Le Kitchen, del 2

Skräp är det som återstår när fantasin har tagit slut!

Att återanvända ett gammalt kök har haft sina motgångar. Köket som jag fyndade för 1000 kronor var verkligen i fint skick med luckor i massiv ek. Ett kvalitétskök. Men måtten är minst sagt special. En halv centimeter här och någon millimeter där har gjort att det inte varit det enklaste att pussla ihop stommar och dörrar i en ny möblering.
Sicken tur ändå att jag går igång lite på klurigheter och motgångar och vill hitta en lösning. Ännu mer tur är det att jag lever ihop med en man som har tummen på rätt plats på handen. Utan Richard hade jag inte fått ihop ett kök i slutändan.

Han har bland annat fått bygga ett vinställ till köksön. En köksö var inget som vi planerat från början men med så pass många delar över och insikten att mitt långa matsalsbord i återbrukat trä faktiskt fick plats i matsalen och inte behövde stå delvis i köket så fick vi plötsligt massvis med plats över. Med all denna yta och med en förkärlek för förvaring, som man aldrig kan få för mycket av, så vad passar bättre om inte en köksö.

De delar vi hade kvar bildade en stor cirka 120*120 centimeter kvadrat. Med undantag för hålet som nu blir vinställ.

Om du missat köksresan kan du läsa ikapp här, här här och här.

Förra fredagen kom leveransen med våra bänkskivor. Precis som med badrumsmöbeln fick jag ge upp tanken om att återanvända någon annans bänkskivor. Jag har ringt och mailat på så många annonser. Stora kök som sålts men det har alltid fallit på måtten, vinklar, hål för diskho eller spis.
Vi skulle självklart kunna vänta än längre men ibland får en ge vika för att få funktion i vardagen. Ett fungerande kök känns önskvärt. Nu.
Det är alltid en avvägning i tid. Hur länge klarar vi av att vänta på att rätt sak dyker upp på Blocket eller att jag springer på den på en av mina loppisrundor. Vissa saker är mer akuta än andra, saker som är svårare att klara sig utan. Andra saker kan jag vänta i år på.

Här följer nu en köksväggs resa från mäklarprospektet till där vi står idag.

Ur mäklarprospektet med 70-tals känsla och luckor som satt på sniskan. Vitvarorna är de vi använder just nu men som alla spelar på sista versen. Ugnen har två lägen. På eller av. Temperatur ska du inte vara så kräsen med och kommer sedan få gå till återvinningscentralen. Kylskåpet stänger av sig någon gång i veckan så även det kommer få resa till återvinningen. Diskmaskinen är i fint skick så om den hamnar på landet eller till försäljning får vi se.

Foto: Husfoto, Thorbjörn Gustafsson http://husfoto.se/ och www.maklarhuset.se/linkoping

Det gamla köket och plast-och-kork-mattan utriven och sorterat på återvinningen. Kaklet borthackat men några plattor är sparade för ett kommande litet DIY-projekt. Även den orangea tapeten är nedriven. 
Handdukshängaren i teak på väggen skänkte vi till ett par entusiastiska 50-tals älskare som köpte badrumsmöbeln i teak på övervåningen. 
Taket är vitmålat, tusenkronorsköket är nu utplacerat och arbetet med att bygga socklar och fästa allt har här börjat. Köksön fick Richard ihop med nästan bara återanvänt material. Det nyköpta blev några delar till vinstället, en regel i botten samt hjulen som den idag står på. 
 
Golvet på plats och likaså bänkskivorna. På flera ställen sitter skåpluckor upp och ner. Detta då jag möblerat om allt och bytt plats på stommar från hur det såg ut när vi köpte köket. När jag lämnar luckorna på lackering kommer de nu felplacerade hålen spacklas igen och nya borras upp. Handtagen ska bytas ut till de nygamla i mässing som jag fyndade för flera månader sedan. Dock har jakten på fler börjat då jag saknar några nu i och med att vi byggt köksön. 
 
Kaklet på plats och känslan av ett nytt modernt kök börjar växa fram mer och mer. Till höger överst i bild ser ni ett överskåp som sticker ut. På den kaklade väggen där ska vi bygga en tallrikshylla så det utstickande skåpet kommer senare inte se så knasigt ut.

Tack Robban och Mackan på REKAB som kaklat badrummet, lilla wc´n och nu köket. Strålande fint gjort med service ut i fingerspetsarna och ett trevligt bemötande. En dröm för en kund!

Så, ännu inte ett färdigt kök. Det som väntar är nu bland annat målning av luckor och inköp av vitvaror. Köksluckorna ska bli grå och väggpartier som ska målas ska bli gröna. Exakta kulörer har jag inte valt ut än. 

P
å återhörande och trevlig helg!