Le Kitchen

Så plötsligt dök det upp på Blocket. Köket. Le Kitchen. Det som ska forma grunden för husets hjärta. Familjemiddagar, långkok, mys och värme. 
Det är tillräckligt stort för att jag ska kunna plocka delar och bygga ihop vad jag behöver, tåligt i massiv ek, inte alls särskilt slitet men framför allt PRISET! Tusen riksdaler fick vi hosta upp, femtonhundra totalt om man räknar med hyrsläpet. Inte illa va?  
Det roligaste av allt var att killen vi köpte av är kollega till min man. Jag mailade honom och han ringde i sin tur till Richard och sa "Du vet att din fru håller på att köpa vårt kök, va?" :)
Det blev en superkombo. De ska göra om sitt kök och vi (läs jag) vill ha ett nygammalt. Återigen fick Richard åka iväg och jobba och avsluta mina startade projekt. Som tur var det ju hos en kollega denna gång så de hade rätt kul tillsammans när de rev köket. 
Nu står det i delar i vårt garage och bilen får precis plats.
 
 
Helgen och början av veckan har sedan används till att skissa på placeringen av delarna, leta firmor som kan spraylackera och titta på kakel och bänkskivor.
Innan jul gick jag en kurs i SketchUp 3D och lärde mig inreda och bygga rum på datorn. Galet kul och användbart men typiskt nog fick jag inte programmet att fungera nu när det var tänkt att användas som mest. Otålig och oteknisk som jag är blev det istället en skiss för hand och även en genom IKEAS köksplanerings-verktyg. Där stämmer dock inte sektionernas mått i och med att vårt kök har lite udda delar men det ger ändå en känsla av slutresultatet. 
 
 
 
 
Att få tag på rätt lackeringsfirma visade sig sedan dock vara lite klurigare än jag trott. Nu en erfarenhet rikare kanske även något jag borde kollat upp innan!? :P Jag har pratat med flertalet företag, både lokala och i närliggande kommuner. Flera varnar för risken att speglarna kan röra på sig och att färgen då spricker. Ett resultat som inte är snyggt då jag absolut inte vill tumma på utseende och kvalitet. "Det kan ju va coolt, lite shabby chic" som en kille sa. Men jag är tyvärr inte villig att hålla med där. Speciellt inte om bara två luckor spricker och resten är fina. 
 
 
 
Det bästa intryck fick jag av en kille som gör detta dagligen, inte såg något problem i det och menade att nya kök med speglar också lackeras. "Om en spegel är lös så ser jag till att laga och fästa den först". Ååå som jag älskade hans optimism i att lösa mitt problem. Den enda saken är nu bara att han håller till utanför Kristianstad, 35 mil bort.
Tankegångarna går nu kring att låta den bästa personen göra jobbet trots avståndet eller chansa på den bästa lokala firman som inte har lika mycket erfarenhet. Om det blir Kristianstad gäller det att kolla upp fraktfirma. Av erfarenhet vet jag att det ganska ofta går bilar fulla ett håll men tomma tillbaka. Att hitta en sådan skulle rättfärdiga miljöpåverkan. Bättre än att köra själv fram och tillbaka. Att klura på och återkomma till.
 
 
Såhär såg köket ut när vi köpte det. Alla delar kommer som sagt inte användas och slutprodukten kommer vara totalt annorlunda. Som jag längtar!
Må så gott i vinterkylan! // e
 
 
 
 
 

Middag för hela tjocka släkten, pyssel-deluxe eller Grevinnan och betjänten

Innan jul och dagen innan vi i familjen åkte till USA för att fira helgen med släkten där så fick min fantastiskt tålmodiga man åka till Norrköping och hämta mitt drömbord. Han har börjat vänja sig vid att flänga hit och dit och hämta mina fynd och svänger nu till och med självmant av på småvägar när han ser en loppisskylt. Så var det inte när först träffades. Då sa han att "den här bilen har ingen broms" eller "den här bilen kan inte svänga åt höger". Allt för att slippa mitt timme ut och timme in-flanerande i små bodar, lador och hus på landet proppade med pryttlar. Men efter att jag dekorerade hela vårt bröllop i en gammal lada för under 2000:- ändrades visst något. 
Åter till drömbordet. Det är stort nog för 14 personer, 325 cm långt med alla iläggsskivor i, har vackert svarvade ben och är gjort i återvunnet trä. Woop woop! Runt bordet ska våra vita Eames-stolar stå tillsammans med olika trästolar, som jag nu jagar på loppisar och second hand-butiker runt om i östergötland. Och jag längtar så efter att få duka bordet till nästa julafton. Min målbild just nu. 
 
Bordet kostade 8990:- till ordinarie pris men reades ut för 4990:- från företaget Urban Wood och har stått i deras utställning. 
Min tanke har varit att finna ett tillräckligt stort bord som klarar en julafton med hela tjocka släkten, pyssel deluxe med dottern utan att behöva plocka undan för att middagsduka eller om jag och Richard bara känner för att leka Grevinnan och betjänten. Nu är bordet mitt! Det står ute i förrådet och trängs med alla andra fynd som ska få flytta till villan om två-tre månader. 
 
 
foto: Urban Wood

Som ett brev på posten

Idag damp det ner i lådan. Äntligen! Paketet med de första delarna till vårt nya kök. 

 
Jag är Blocketberoende och har alltid 20 bevakningar på gång. Det är maxgränsen tyvärr. Jag skulle så gärna se att den utökades till det dubbla, minst, eller ännu hellre - obegränsad! :) Det finns så mycket fint att finna som folk inte längre vill ha.
Nu hade jag turen att springa på dessa snygga handtag till köket. 28 stycken för 575:- inklusiva frakt. Det blir cirka 20,50:- styck. I jämförelse mot att köpa nya i byggvaruhandeln för minst 50:- eller mer.
 
 
Så handtagen är här. Då återstår nu bara resten av köket...
Det är en av de större bevakningarna på Blocket just nu. Min tanke är även här att köpa ett begagnat kök i till exempel massiv ek. Ett gediget kvalitetskök som tål att rivas ut och flyttas. Det ska sedan omlackeras och du ska inte se att det är begagnat när det väl är på plats. Känslan och uttrycket ska vara nytt, modernt och fräscht.
Och det finns mängder av kök där ute som rivs ut och ska bytas mot något nytt. Klurigheten här är bara att hitta ett tillräckligt stort som har delar och sektioner som jag kan plocka och bygga av. Lite mer jobb och en lite större utmaning. Men det ska gå!
Här är en inspirationsbild som jag gillar.
Ha en fin dag! // e