Loppad present

I början av sommaren hade ju jag och Märta en vecka i Stockholms skärgård tillsammans med min familj. Richard var kvar hemma och jobbade, på sitt vanliga jobb på dagarna och på huset på kvällarna.
På ön som min bror och far har ställe på bor de i olika hus men på samma tomt. En grässlänt ifrån varandra. Uteplatserna ligger i olika lägen så någon har alltid lä och sol (om solen skiner :)) Därför bärs mat, tallrikar och disk upp och ner om vart annat.
Farsan har en bricka men brorsan har ingen. Hur knas? Så ni kan förstå springet upp och ner med saker. En perfekt present att leta efter i sommar, tänkte jag.

Denna dalablåa plåtbricka sprang jag på för fyrtio riksdaler i en second hand-butik och tänkte att den blir kalas om den bara målas om. Jag hade en hel del sprayfärg kvar efter mitt kakaburks-projekt och den ljusgråa kulören skulle bli snygg till deras skärgårdsställe.
Brorsan fyller år i slutet av augusti och hans fru fyllde år i slutet av juli. En perfekt liten present. 
 
 
 

TIMBER!

Entrén till villan har varit mörk och täckt av en salig blandning av barrträd. En gran, töjor och risiga enar. Richard har varit så sugen på att få ta ner granen själv. Ett kul litet projekt, tydligen!? Men jag har sagt: Över min döda kropp! Inte när jag är gravid och nojig som det är med allt. Graviditeten led mot sitt slut och jag kände klockan ticka. Snart kommer han börja klättra. 

Efter att Richard och hans pappa köpte en ny motorsåg till landet i sommar som även lånades hem till oss nu insåg jag snabbt att jag förlorat. Nu kommer det ske.
När vi kom hem började de omgående med de mindre träden. Töjorna och enarna. En hel dags arbete och tre släp till tippen senare var de klara och vardagsummet kändes redan så mycket ljusare. Underbart!
 
 
 
Richard som har en tendens till att vara aningens optimistisk (fantastisk egenskap i mångt och mycket)  hade tidigare sagt att granen BARA var en dags arbete. Fälla, såga upp och forsla bort. "ALDRIG!" sa realist-pessimisten (:)) jag, det kommer ta längre tid! Och med arbetskläder med mera så är det både ett större projekt och dyrare än att ta in en firma. "Men det är inte lika kul!" fick jag då till svar. Aha! Det är där skon klämmer alltså! Det borde jag förstått! 

Dag två. Granen var ännu inte rörd men jag bara väntade på att det skulle hända. 
Då plötsligt så stod en arboristfirma på gatan och tog ner grannens träd. Baam! En offert senare som accepterades var även vår gran väck. Tack Karin och Andreas för att ni tog hit firman så jag fick ha min man kvar i livet :)
 
Det var imponernde att se hur snabbt de arbetede. På under en timme var trädet fällt och bortforslat. De hade till och med gått med lövblås och samlat upp allt gammal barr. 
 
En kille klättrar och sågar grenar som den andra samlar upp. 
 
En traktor med kran kom och plockade bort grenarna
 
Toppen föll
 
Del två av stammen som väntar på fällning. Granen togs i två delar. En otrolig precision utan att falla på staketet, gatan eller grannens hus. :)
 
Snittet för resterande fällning sågas. Tummen upp, sen föll den. 
 
Nu syns entrén till huset och inifrån är det som om någon tänt lampan i både vardagsrum och hall.
 

Toner, nyanser och NCS

Nu pågår det färgval och kladd på väggarna i flera rum samtidigt. Ett roligt arbete med att hitta just rätt kulör och ton. 
 
Kökets luckor i grått. Här dock i matt färg. När de nu lackeras om blir det i glans 40, så slutresultatet kommer upplevas annorlunda. Väggfärgen i en grågrön ton som även kommer följa med ut i matsalen. 
 
I vardagsrummet har jag i ett tidigare inlägg berättat om den gamla vävtapeten som jag gärna vill ha kvar då jag spanat in mig på en "Linne"-tapet från Borås tapeter. Varför riva ner väven och tvingas till en massa underarbete för att sedan sätta upp en tapet som ger likvärdig struktur? 
Nu har jag börjat provmåla för att se om väven släpper eller sitter kvar. Det ser ljust ut. Jag tror det kommer lyckas!