Weekend

FRI-YAY! 
Semester från bygget med blandade känslor. För en vill ju riva, röja och komma framåt. 
Men ändå mest YAY! :) 
Vi åker mot Ekerö och firar valborg med vänner. Troligtvis inte helt jobbfritt ändå. Vi brukar hjälpas åt och köra Talko, så något ska säkert bäras, grävas eller fixas med deras hus. Men vi har ivarje fall en helg fri från vårt bygge och en chans att ladda batterierna med god mat samt skratt med goa vänner. Vad mer kan en önska?

Nu hoppas jag på någon bra loppis på vägen upp, sol på dagen och en varm brasa på kvällen.

Trevlig valborg! // e

Grovsoprum, containrar och andra "varuhus"

Min konstanta följeslagare och bästa theme song från 1992 som ofta strömmar ur högtalarna med textraderna:

"...jag gick till en container
och skulle kasta grejer
men de fanns så fina saker
jag fick mer med mej tillbaka

Jag har hittat allt man kan tänka sej
i en blå container fann jag dej
eller om du fann mej, vi har grälat om det där
Det finns saker pengar inte kan ge
du håller inte med om det
men vi fann varann
det bästa i mitt liv har varit gratis"

Container med David Shutrick

Som jag tidigare nämnt har min förkärlek för andras skräp och förmågan att se möjligheter i sopor ett ursprung i min uppväxt och med den flera viktiga personer omkring mig.

Jag ser ofta diamanter som slängs och allt för ofta som också slängs fel. Fina dunjackor som slängs direkt ner i  soporna, hela möbler eller fungerande lampor med mera. Allt detta är ju absolut skatter för mig men de hör inte hemma i ett soprum. Skänk till välgörenhet, sälj på nätet och på loppis eller ställ dem med en ”Fungerar!”och "Var så god!”-lapp på. Släng inte i soporna!   

Richard bodde i en stor bostadsrättsförening i Stockholm när vi träffades. Denna förening hade ett grovsoprum på över 50 kvm i ett av huset. Förutom källsorteringen så fanns där flertalet bokhyllor för folk att kunna lämna fungerande och hela saker de inte längre ville ha och då även ge möjlighet till alla att ta det man villa ha. Inga pengar emellan. Enbart för att värna om miljön och göra det enkelt för de boende.
Fantalastiskt, tycker jag! Jag kunde spendera timmar där. Förvillande likt ett varuhus om du frågar mig. :) Av den bästa sorten.

Jag tror även att detta är nyckeln till att engagera fler i återvinningstänket. Att göra det enkelt och lättillgängligt. Då finns inga ursäkter.

Genom åren har jag sprungit på en del fynd i grovsoprum, sopnedkast, ute i naturen och i containrar. Ibland krävs det lite kärlek och rengöringsmedel, ibland lite fantasi. Men slutprodukten får mig alltid att undra Varför slängdes du?


Bilder: Egna samt PEO BENGTSSON PHOTOGRAPHY/Skeppsholmen Sotheby’s International Realty”.

Ser detta ut som skräp tycker du?
En konservburk samt en gammal rostig köttkvarn som nu istället är vaser, ett plåt-m som är cirka en meter brett och regissörsstol, koffertar och resväskor, en gammal kundkorg från en matbutik, en lampa och gamla trälådor som jag idag använder som bokhyllor samt en gammal klocka från tunnelbanan.
Det mesta hittat av mig men några saker även gåvor från nära och kära som vet vem jag är och vad jag gillar. Skräp. Fint skräp med stor potential.

Lampetter, guld och speglar

Just nu kör vi gärnet renoveringsmässigt på entéplan och bor i källaren. Övervåningen och vinden agerar lager och arbetsplats där byggarna mest är. Hela helgen gick faktiskt utan att jag ens var där uppe. 
Snart är dock badrummet på övervåningen klart och vi ska då lägga lite mer fokus på hela det våningsplanet för att sedan kunna flytta upp. 
Golvet, som ska läggas i några av de rum som saknade vackert gammalt plankgolv under heltäckningsmattorna som vi rev bort eller hade för skadat golv under för att kunna lagas, ligger just nu i garaget och väntar. 

För att komma upp till övervåningen måste du nu gå genom en mörk och senapsgult målad trapp. Trappräcket är mörkbrunt målat, slitet och med flagnande färg. 
Att det är mörkt beror inte enbart på färgvalen från 70-talet. Vi har inte heller satt upp någon lampa! Än.
Nu när hallen förvandlas blir trappen upp en naturlig fortsättning. Projektledaren i mig skriker "NEJ! Håll dig till planen!" medans kreatören i mig är impulsiv och går dit magen och hjärtat just nu känner lust och potential. Mot trappen.
Den gråa färgtonen som jag valt till hallen kommer att få fortsätta i trappen upp. Framöver vill jag även slipa och behandla trappstegen i samma bruna nyans som golven  har, samt måla resterande detaljer i vitt.

Lamporna här nedan har jag fyndat på loppis och likaså skärmarna. Alla är olika men i guld och benvitt. Tre lampetter kommer lysa upp trappan och mellan dem väntar nu ett sökande efter guldramar och speglar som ska bilda en spegel-/tavelvägg. En känsla av lyx, elegans och flärd.